Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 14 de d'abril del 2015 | 17:05
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

10 anys del MareNostrum

Les dues infraestructures científiques i tecnològiques més rellevants i importants del nostre país són el sincrotró Alba i el MareNostrum. El sincrotró és un accelerador de partícules.

Imatge del supercomputador MareNostrum.

Un gran laboratori destinat a l'estudi de petítissimes partícules. Una anella de grans dimensions dins de la qual es fan córrer i col·lidir electrons a gran velocitat. Val a dir que la llum de sincrotró facilita enormement la investigació en diverses àrees de la ciència, com és el cas de la medicina, la biologia, la física, etcètera, amb aplicacions concretes en les nostres vides quotidianes.

Per la seva banda, el MareNostrum és un supercomputador, un ordinador de gran potència, de gran capacitat de càlcul. L'entitat que el gestiona és el Barcelona Supercomputer Center (BSC) i està allotjat en una antiga capella, Torre Girona, situada al campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Aquest mes d'abril es compleixen 10 anys de la posada en funcionament del supercomputador MareNostrum. D'aquest ordinador podem dir-ne moltes coses. Actualment, és el 57è més potent al món --1r a l'Estat-- d'un total d'uns 500 que n'hi ha al món. Val a dir, però, que al 2004, ocupava la quarta posició. Com a característiques més destacades, cal esmentar que té 50.000 processadors que li permeten tenir una capacitat de càlcul de 1,1 Petaflop/s, és a dir, 1.100 bilions d'operacions per segon.
El MareNostrum i, més recentment, el sincrotró Alba han pujat el nivell de la ciència i la recerca al nostre país"
El MareNostrum ha fet possible la realització d'uns 3.000 projectes de diferents àrees (ciència, tecnologia, enginyeria, etcètera), fet que ha significat progrés i desenvolupament per a aquests àmbits a través de la supercomputació. D'entre els més rellevants, la simulació d'un cor, amb l'objectiu de saber les seves reaccions –p.e. en col.locar un "bypass"-- abans de fer la intervenció real en el cor del pacient malalt. O, d'una altra banda, i en el camp de l'enginyeria i la indústria, la millora en les prospeccions dels fons marins per a l'extracció de petroli per a Repsol.

Ho deia en una entrevista, ara fa uns dies, el director del BSC, Mateo Valero, el MareNostrum contribueix a fer ciència d'una manera excel·lent, a banda que està donant resultats rellevants. El MareNostrum i, més recentment, el sincrotró Alba han pujat el nivell de la ciència i la recerca al nostre país. Han ajudat a empényer la ciència que es fa a Catalunya amb més força. Cal, per tant, perseverar-hi. Continuar en aquesta línia i, per descomptat, tractar de millorar i cercar altres iniciatives i accions, encaminades en més recerca i més innovació. En definitiva, més economia del coneixement per al nostre país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Cultura
Demà se celebra la XXIIena edició dels Premis Nacionals President Lluís Companys
La fotografia · Política catalana
Homenatge al president Companys en el 76è aniversari del seu afusellament
La fotografia · Política catalana
Junqueras: 'La causa de la llibertat de Catalunya és indissociable de totes les causes de justícia'
Notícia · Política catalana
76 anys de l'assassinat del president Companys. Per Catalunya!
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Miserable TV3?
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Com es pot ser tan neci en nom de Catalunya i la justícia social
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Entre la Lliga i la FAI (4)
Crònica · Política catalana
Entre la Lliga i la FAI (3)
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Entre la Lliga i la FAI – Capítol 2
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Entre la Lliga i la FAI – Capítol 1
Indica publicitat