Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de d'octubre del 2009 | 15:40
Notícia · Internacional

Àlex Salmond: "Som més a prop que mai de la independència"

Barcelona · En la conferència inaugural del 75è congrés del partit nacionalista d'Escòcia, l'SNP, Àlex Salmond ha deixat clar que el país està "en un procés irreversible cap a la independència, més a prop que mai". Les paraules del primer ministre escocès van més enllà de la simple proclama per animar els seus, ja que el full de ruta per convocar un referèndum per l'autodeterminació l'any 2010 podria superar el seu principal escull: la manca d'una majoria suficient al parlament per tirar endavant la proposta.

L'SNP governa a Escòcia amb el suport dels 2 diputats verds, una combinació que no faria possible la posada en marxa del projecte. Però fa tan sols un parell de dies, els liberaldemòcrates, que compten amb 16 diputats, van afirmar que no tancaven les portes al referèndum.

Superar l'escull parlamentari seria un pas vital cap al procés d'autodeterminació escocès, ja que tot i que actualment les enquestes reflecteixen que els partidaris de la independència no són majoria -sí que ho són els partidaris a fer el referèndum, però- sí que s'evidencia un creixement espectacular del sobiranisme en molt poc temps. Tant és així, que seguint aquest ritme, a l'hora de celebrar l'any que ve la consulta, l'independentisme podria ser perfectament majoritari a Escòcia. Conscient d'això, Salmond ha assegurat que "els partits londinencs ja no poden mantenir el seu rebuig al dret de la gent d'escollir el futur d'Escòcia en un referèndum". El primer ministre ha afegit, gràficament, que "si aquests partits no donen el vot a la gent, la gent no els donarà a ells el vot".

El president de l'SNP, durant el discurs inaugural del congrés del seu partit, ha fet una mirada enrera per recordar el recent procés de recuperació de l'autogovern que ha experimentat Escòcia. "El nostre recorregut nacional consta de tres etapes. Un primer pas va ser la restauració del Parlament d'Escòcia després de tres segles"; "el segon pas va ser l'elecció de l'SNP per proporcionar un lideratge decidit i eficaç". "I el tercer pas -ha conclòs- és l'assoliment de les oportunitats i responsabilitats que comporta la independència. I això també s'aconseguirà".

La voluntat emancipadora del govern de l'SNP, però, va lligat de la mà d'un programa econòmic que ha servit per millorar la qualitat de vida dels escocesos des que són al poder, a pesar de la crisi econòmica. En aquest sentit, Angus Robertson, portaveu de defensa de l'SNP al Parlament de Westminster, ha afirmat que la preocupació bàsica del seu govern és "protegir l'ocupació, donar suport a la recuperació i invertir en els serveis bàsics: salut, educació i justícia". El projecte de l'SNP, doncs, no es basa en un discurs buit socialment, sinó que combina la gestió econòmica eficaç amb el somni -cada cop més real- d'esdevenir un estat més dins del món.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat