Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 16 de de maig del 2007 | 18:17
Notícia · Política

Les tensions de Ciutadans van començar des del primer dia

El periodista Àlex Sàlmon explica en el seu llibre El enigma Ciutadans els inicis del moviment del partit polític ‘Ciutadans’, que en les últimes eleccions autonòmiques catalanes de l’1 de novembre de 2006 va ser la gran sorpresa, traient tres diputats. En el llibre s’explica que Alfonso Guerra, exvicepresident del govern central, havia tingut les primeres informacions del moviment d’intel·lectuals per crear Ciutadans a través de cartes que li havien fet arribar els moviments interns del PSC Ágora Socialista i Socialistas en Positivo, però després va ser el catedràtic Francesc de Carreras la persona que l’informava
Tot i això Àlex Salmon assenyala que “la decisió dels intel·lectuals d’incentivar un partit polític no és del grat d’Alfonso Guerra”.

Per començar van aprofitar el nom dels quinze intel·lectuals promotors i, especialment, el d’Albert Boadella. Segons s’explica en el text, Ciutadans va néixer vinculat i impulsat per persones lligades, en la seva majoria, a l’esquerra. I “cap dels firmants no té un passat sospitós”.

La gestació del partit va ser plena de tibantors: després de presentar-se públicament el mes de març de 2006 al Teatre Tivoli, l’organitzador de l’acte, Fèlix Pérez Romera, abandona per diferències amb el periodista Arcadi Espasa. Segons s’explica en el llibre “La setmana posterior a l’acte del Tivoli, Ciutadans travessa la seva pitjor crisi. Els enfrontaments entre Pérez Romera i Arcadi Espada per aconseguir el poder es tornen insostenibles”.

Àlex Salmon també explica que durant la gestació del partit no van faltar ofertes per integrar-se en altres projectes. Els socialistes veien amb desconfiança el moviment, però el PP creia que podria aprofitar-lo.

En el llibre també s’insisteix que el president, Albert Rivera, no ha militat en cap partit abans. El mateix Rivera afirma que en les autonòmiques de 1999 va votar Pasqual Maragall, en les legislatives de 2000, el PP; en les municipals de 2003, CiU; i en les autonòmiques de 2003 va votar en blanc.

Ara, quan falten menys de dues setmanes per a la celebració de les eleccions municipals i sis mesos després de la seva entrada al Parlament, el secretari general de la formació no nacionalista, Antonio Robles, ha decidit que dimitirà del seu càrrec després del 27 de maig.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat