Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 7 de de desembre del 2011 | 18:17
Notícia · Política

El Govern estudia mesures legals davant la darrera entabanada de Zapatero

El president espanyol en funcions deixarà el càrrec sense pagar els 759 milions d'euros que es deuen a Catalunya de la disposició addicional tercera.

Marxarà tal com va arribar al poder: incomplint amb Catalunya. Des del  seu tristament famós "Apoyaré", que va quedar sepultat en unes negociacions en què es va escapçar l'Estatut, José Luis Rodríguez Zapatero s'ha anat oblidant de "l'Espanya plural" a mesura que la crisi econòmica i la seva nefasta gestió l'anaven ensorrant en les enquestes. Abans de marxar, com a metàfora dels seus reiterats incompliments amb Catalunya, l'encara president del govern espanyol no pagarà a Catalunya els 759 milions d'euros que li deu l'executiu espanyol de la disposició addicional tercera.

El Govern, en aquest sentit, està estudiant mesures legals per poder cobrar els diners que li corresponen. En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha reconegut que el govern del PSOE està intentant "aixecar-li la camisa" a Catalunya dient ara que no pagarà, i ha confiat que el nou executiu de Mariano Rajoy "alguna acció farà que tindrà implicacions per als pressupostos del 2011". "És un intent groller de desplaçar el dèficit a les autonomies", ha criticat Mas-Colell, que no estalviat adjectius per definir l'actitud del PSOE.
Si aquest govern és capaç de fer aquestes grolleries, quines altres no haurà fet?
Mas-Colell ha confirmat que sembla ser que el govern espanyol del PSOE no pagarà a la Generalitat els 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera que tenia compromesos a través d'una reunió entre els presidents Zapatero i Mas, però també a través d'una reunió de la comissió bilateral amb un acord que incloïa fins i tot la xifra a pagar. Ha recordat, a més, que els pressupostos generals de l'estat preveuen 1.050 milions d'euros per pagar addicionals terceres i que en tots els contactes sempre s'ha donat per fet que es pagaria. "No sé què més es necessita per incloure aquesta partida", s'ha queixat.

Ha reconegut que el govern espanyol està "intentant aixecar la camisa" a Catalunya, amb un "intent groller" de desplaçar el dèficit des de l'administració central a les comunitats. Per tot plegat, ja ha anunciat que el Govern continuarà insistint i estudiarà si pot prendre alguna mesura legal per cobrar, tot i que també ha admès que no té "moltes esperances d'on pugui arribar això".

El conseller ha deixat clar que des de la Generalitat faran tot el possible perquè aquesta "maniobra tan grollera" del govern espanyol "no coli a fora", i ha opinat que "posarà en qüestió tota la credibilitat històrica d'aquest govern". "Si aquest govern és capaç de fer aquestes grolleries, quines altres no haurà fet?", ha preguntat.

Ha afegit que la justificació que li han donat és que no hi ha diners, tot i que no ha aclarit exactament qui ha transmès el rebuig. En tot cas, ha subratllat que aquesta excusa no val, perquè l'executiu espanyol té unes condicions per accedir al crèdit molt més favorables que la Generalitat, que ho té molt difícil per fer-ho. "I que en aquestes condicions, que de repent et diguin que no pots comptar amb 759 milions d'euros que tenies previstos com a entrada líquida, és un cop considerable, és una clatellada molt forta", s'ha queixat.
La justificació que li han donat és que no hi ha diners
Després de denunciar la "falta de seriositat i la irresponsabilitat" del PSOE, ha confiat en què el nou executiu de Mariano Rajoy tingui algun gest que pugui suavitzar la situació. "Jo imagino que alguna acció farà que tindrà implicacions per als pressupostos del 2011", ha dit Mas-Colell, que ha explicat que no han parlat directament amb l'equip econòmic del futur executiu, però les relacions amb els entorns del PP en aquests darrers mesos, ha continuat, han estat "fluïdes" i coneixen la situació de Catalunya. De fet, ha augurat que és molt possible que hi hagi altres situacions en altres comunitats que també "els cremin i els moguin a fer moviments".

En qualsevol cas, i malgrat aquest "cop molt fort a la gestió de la tresoreria", ha garantit que el Govern continuarà treballant fent tots els ajustos que calgui, "rascant per tot arreu per on puguem rascar", insistint a l'Estat, estudiant accions legals i negociant algunes partides de pagament on hi hagi flexibilitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat