Considera que la viabilitat de Catalunya "ja no es planteja només com a interrogant referit a una hipotètica independència", si no com a conseqüència de pertànyer a Espanya.
"Sembla que hi ha un increment del sentiment independentista a Catalunya. I és lògic, atesa l'evolució de la política estatal envers el nostre país". Així comença Jordi Pujol el seu darrer editorial -Sobre la viabilitat o inviabilitat de Catalunya- en el que és un nou pas en la seva deriva cap al sobiranisme. Després de plantejar la disjuntiva "residuals o independents", l'expresident de la Generalitat ha anat un pas més enllà assegurant que, al plantejar-se la viabilitat o inviabilitat de Catalunya, no s'ha de fer tan sols parlant d'una hipotètica independència, sinó, sobretot, de si és aquesta és viable continuant a Espanya.
"Poden quedar dubtes sobre la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent –afirma Pujol, tot i assegurar que hi ha exemples i estudis que en mostren la viabilitat-. En canvi, sobre el que hi ha pocs dubtes és sobre la inviabilitat econòmica i social d'una Catalunya condemnada a viure en el règim polític i econòmic que ens vol imposar l'Estat espanyol".
L'expresident considera que "sense un bon finançament –que no vol dir de privilegis ni insolidari, però en cap cas espoliador– Catalunya anirà caient en la inviabilitat. I no només econòmica, sinó de tot el seu conjunt". Pujol, que considera que "el Govern espanyol no està disposat a donar-nos-ho", afirma que, més que econòmiques, les dificultats que podria tenir una Catalunya independent són polítiques.