Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de novembre del 2007 | 17:04
Notícia · Societat civil

Les etiquetes de 'més català que...' o 'tan espanyol com...' ja no serveixen: o 'unionista' o 'independentista'

El col·lectiu Criteri, que té per objectiu afavorir el discurs autocentrat entre els propis catalans, considera que la vella escala de valors que definia el posicionament nacional dels ciutadans de Catalunya està canviant. Ja no s'hi val identificar-se com a ‘tan espanyol com català', o ‘més català que espanyol'. Segons Criteri, el debat s'ha traslladat a una nova esfera, la que diferencia el projecte polític que desitgen aquests ciutadans, els unionistes o els independentistes: "Que el debat s'hagi traslladat a aquest terreny només té una explicació: ens acostem a l'autodeterminació, som més a prop de la independència. Els menys interessats que el debat prengui aquesta dimensió són els unionistes. Ja comencem a guanyar perquè estem guanyant la batalla dels noms i de les idees".
Aquesta evolució en l'autodefinició política dels ciutadans de Catalunya comporta que "ara no parlem de què ens sentim o què som, sinó de què volem i com volem ser". Segons el col·lectiu, "ara ja no hi poden haver posicions d'aquelles dels que no es mullen i volen pescar a dos rius, ara ja no interessa el ‘sóc catalanista i espanyolista' o ‘em sento espanyol i català' o ‘més català que espanyol'. Aquest ja no és el centre del debat. Ara cal dir si volem la independència o seguir units a Espanya i França".

El col·lectiu posa de manifest l'absurditat que representa afirmar ‘sóc independentista i unionista' o 'sóc tan independentista com unionista', ja que "són dues opcions excloents. O una o l'altra (...) No som a una cruïlla de dos camins que cal destriar. Som enmig d'un camí i cal decidir si anem en un sentit o en l'altre. En definitiva, si anem enrere o endavant". I qui es proclami neutre, ciutadà del món o tant unionista com independentista, "serà, conseqüentment, unionista. Perquè no optar per la independència és afavorir l'statu quo, és a dir, la integració de Catalunya als estats francès i espanyol".

Davant d'aquesta situació favorable al projecte secessionista català, "ara caldrà no cometre errors i saber construir una estratègia comuna entre independentistes".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat