
El català és la llengua que majoritàriament parlen els ciutadans de Catalunya a casa (45.3%). Aquesta tendència, però, s'inverteix en la franja d'edat compresa entre els 18 i els 34 anys, les generacions que determinaran el futur de la llengua. Els joves catalans s'expressen majoritàriament en espanyol a casa (41%), mentre que en català tan sols ho fa el 38.6% de l'univers estudiat. Aquesta és una de les conclusions de la primera enquesta Òmnibus feta pública dijous pel Centre d'Estudis d'Opinió. El conjunt dels enquestats també exposa que a la feina també utilitza majoritàriament el català (46.3%), per bé que, amb els amics, la barreja de les dues llengües és l'opició majoritària, amb el 37.8%, en totes les franges d'edat. El català tan sols és la llengua predominant en el 34% dels casos.
L'Òmnibus, un nou tipus d'enquesta on els departaments formulen les preguntes que volen fer a la ciutadania, apunta també que la ciutadania tendeix, cada cop més, a considerar-se únicament catalana. El Baròmetre del CEO del novembre de l'any passat exposava que els enquestats que se senten només catalans eren el 14.5%. Al març, eren el 15.8% i, ara, són el 17.3%. L'opció majoritària continua sent tant espanyol com català, amb un 41.4%, pràcticament el mateix percentatge que al març, un 41.5%. Els joves també es defineixen majoritàriament com a tant espanyols com catalans (40.7%), seguits de més català que espanyol (29.5%) i només català (15.4%).
D'altres dades que remarca l'enquesta és que el 60% creu gens o poc adequada la dotació d'infraestructures que té Catalunya; el 62,8% creu adequat el servei dels Mossos d'Esquadra i un 76,7% està d'acord en que la futura llei d'acollida per a la immigració exigeixi el coneixement del català als immigrants. Així mateix, la majoria (48.3%) creu que la Generalitat ha de ser present als organismes internacionals en els àmbits en què té competències.