Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de juliol del 2007 | 16:29
Notícia · Societat civil

Els joves catalans parlen més espanyol que català, tant a casa com amb els amics

El català és la llengua que majoritàriament parlen els ciutadans de Catalunya a casa (45.3%). Aquesta tendència, però, s'inverteix en la franja d'edat compresa entre els 18 i els 34 anys, les generacions que determinaran el futur de la llengua. Els joves catalans s'expressen majoritàriament en espanyol a casa (41%), mentre que en català tan sols ho fa el 38.6% de l'univers estudiat. Aquesta és una de les conclusions de la primera enquesta Òmnibus feta pública dijous pel Centre d'Estudis d'Opinió. El conjunt dels enquestats també exposa que a la feina també utilitza majoritàriament el català (46.3%), per bé que, amb els amics, la barreja de les dues llengües és l'opició majoritària, amb el 37.8%, en totes les franges d'edat. El català tan sols és la llengua predominant en el 34% dels casos.  

 

L'Òmnibus, un nou tipus d'enquesta on els departaments formulen les preguntes que volen fer a la ciutadania, apunta també que la ciutadania tendeix, cada cop més, a considerar-se únicament catalana. El Baròmetre del CEO del novembre de l'any passat exposava que els enquestats que se senten només catalans eren el 14.5%. Al març, eren el 15.8% i, ara, són el 17.3%. L'opció majoritària continua sent tant espanyol com català, amb un 41.4%, pràcticament el mateix percentatge que al març, un 41.5%. Els joves també es defineixen majoritàriament com a tant espanyols com catalans (40.7%), seguits de més català que espanyol (29.5%) i només català (15.4%).

D'altres dades que remarca l'enquesta és que el 60% creu gens o poc adequada la dotació d'infraestructures que té Catalunya; el 62,8% creu adequat el servei dels Mossos d'Esquadra i un 76,7% està d'acord en que la futura llei d'acollida per a la immigració exigeixi el coneixement del català als immigrants. Així mateix, la majoria (48.3%) creu que la Generalitat ha de ser present als organismes internacionals en els àmbits en què té competències.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat