Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 20 de de desembre del 2007 | 16:48
Notícia · Política

Els trens no funcionen, Álvarez se'n fot, augmenta el desequilibri fiscal... i baixen els independentistes?

El constant menyspreu d'Espanya envers Catalunya ja no genera més independentistes. Almenys, aquesta és una de les conclusions a què vol arribar el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que, després d'apuntar una tendència independentista a l'alça (15.8% al març, 18.8% a l'octubre), ara no només considera que els qui se senten només catalans s'hagi estancat, sinó que ha retrocedit fins el 17.1%. El gruix format pels qui se senten més catalans que espanyols continua invariable -29.4%, una dècima menys que a l'octubre- i tan sols augmenten els que se senten tan espanyols com catalans, del 39.5% de novembre al 41.2% actual.
La tendència a l'alça del sobiranisme català que apuntaven les darreres enquestes del CEO, doncs, s'ha truncat de cop i volta, sense motiu aparent. A grans trets, doncs, el 46.5% dels enquestats se senten eminentment catalans -percentatge que a l'octubre era del 48.3%-, mentre que qui se senten eminentment espanyol representen el 9% de la societat -8.4%, a l'octubre-. Així mateix, en l'escala que va des de l'1 (només espanyol) al 5 (només català), la mitja està situada al 3,52%.

El mateix descens s'aprecia entre els partidaris que Catalunya sigui un estat independent en el si de la Unió Europea, que baixa del 18.5% al 17.3% actual -xifra que, malgrat la frenada, continua sent més elevada que al març: 14.5%. Tot i això, i en contra de la voluntat del PSC de passar pàgina al debat identitari amb el nou Estatut, sí que augmenten un punt els ciutadans que creuen que Catalunya encara no ha assolit prou autonomia: del 61.6% al 62.6%.

Una de les pujades més espectaculars de tot el baròmetre la registra l'apartat de quin hauria de ser el futur polític del país: un 37,8% pensa que Catalunya hauria de ser una comunitat autònoma d'Espanya -una pujada del 2,8% respecte l'octubre-, alhora que baixen els partidaris d'una Espanya federal: del 34.2% a l'octubre al 33.8% d'ara.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat