Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de d'abril del 2007 | 16:48
Notícia · Política

La majoria absoluta dels catalans no està satisfeta amb el nou Estatut

El 57.5% dels catalans considera que Catalunya encara no ha assolit un nivell suficient d’autonomia respecte Espanya, segons el Baròmetre de març de 2007 que ha fet públic aquest dimecres el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Les enquestes es van fer entre el 2 i el 16 de març, mig any després de l’entrada en vigor del nou Estatut de Catalunya que havia de suposar l’encaix definitiu de Catalunya respecte l’Estat espanyol. L’enquesta també indica que, en el cas que se celebressin eleccions ara mateix, el PSC obtindria un 20,2% dels vots; CiU, un 19,5%; ERC, un 9,6%; ICV, un 7,2% i el PP, un 4,1% dels vots. Ciutadans es quedaria fora del Parlament, amb només un 1,8% dels vots.
El Baròmetre pregunta a les 2.200 persones enquestades sobre les relacions entre Catalunya i Espanya. Tan sols el 31% dels enquestats creu que Catalunya ha assolit un nivell suficient d'autonomia, mentre que el 57.5% s'adona que el país encara té un nivell insuficient d'autonomia. Per millorar aquesta disfunció, un 49.8% advoquen perquè Catalunya es doti d'un Estat propi, per bé que, d'aquest total, un 35.3% apostaria perquè l'Estat català s'integrés dins una Espanya federal (32.8% al Baròmetre de novembre 2006) i el 14.5% advocaria per un estat lliure en el marc de la Unió Europea. Tan sols el 37% -un 40% fa cinc mesos- aposta perquè Catalunya continuï sent una comunitat autònoma dins l'Espanya del ‘café para todos'. Pocs mesos després de les eleccions al Parlament, el baròmetre pregunta a quin partit votarien si hi tornessin a haver aquestes eleccions. El PSC supera CiU respecte l'últim baròmetre, tot i que el director del CEO, Gabriel Colomé, remarca que la situació és "d'empat", en què ja s'havien trobat amb anterioritat. En qualsevol cas, els socialistes obtindrien el 20,2% dels vots enfront del 19,5% de la federació nacionalista. Al Baròmetre del novembre, CiU va obtenir el 22,6%, mentre que el PSC, el 17,1%.

ERC obtindria el 9,6% dels vots (11% al Baròmetre del novembre), ICV-EUiA un 7,2% (9,6), el PPC un 4,1 (4,1) i C's un 1,8 (4,4). Colomé justificat l'esfondrament de Ciutadans perquè, al novembre, estava en situació "d'eufòria" i ara "torna al seu espai natural de vot".

El Baròmetre de novembre exposava que un 44.3% dels enquestats se sentia tant espanyol com català, opció que ara baixa al 41,5%, de la mateixa manera que puja fins al 29.5% els que se senten més catalans que espanyols (27.2) i fins al 15.8% els que només se senten catalans (14.5).

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat