Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de de juny del 2010 | 16:49
Notícia · Societat civil

20-J: l'hora del cinturó roig

Barcelona · El cèrcol es va estrenyent al voltant de Barcelona, que serà "la pedra de toc" de les consultes, en paraules d'Uriel Bertran. Aquest 20 de juny arriba el torn de l'àrea metropolitana, en què 44 municipis i 500.000 catalans podran votar quin futur volen pel seu país, la meitat dels quals pertanyen al Baix Llobregat. s a la capital d'aquesta comarca, a Sant Feliu de Llobregat, on la Coordinadora establirà la central de dades i resultats nacionals.

L'entrada al cinturó roig' en aquesta tongada representa l'evolució lògica de la iniciativa, que va començar a Arenys de Munt i, en les successives onades, s'ha celebrat en ciutats cada cop més grans fins arribar al voltant de Barcelona, capital on culminarà el procés la primavera de l'any que ve. Tot i que no s'espera cap més tongada, és probable que durant la tardor ciutats com Rubí, Tarragona o Terrassa celebrin les seves consultes.

El responsable de campanya i extensió territorial de la Coordinadora, Uriel Bertran, ha afirmat que s'ha "dinamitat el cinturó roig", on "semblava que era impossible que penetrés el debat sobre l'autodeterminació". Bertran ha destacat el "caràcter metropolità" i "baixllobregatí" que tindrà la jornada d'aquest diumenge. D'altra banda, uns 5.000 voluntaris col·laboraran pel correcte desenvolupament de la jornada, que comptarà, com en edicions anteriors, amb la presència d'observadors internacionals. 

Un d'ells serà, precisament, l'actor gallec afincat a Madrid, Javier Gutiérrez, que ha intervingut a sèries de televisió com 'Los Serrano' o 'Aguila Roja' i a pel·lícules com 'Días de Fútbol' o 'El otro lado de la cama'. La responsable de comunicació i internacional de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, Anna Arqué, ha remarcat la seva presència: "s un fet significatiu que hagi acceptat". Els organitzadors consideren que la col·laboració de l'actor és un element representatiu "del 42% d'espanyols que estarien a favor de la voluntat del poble català per la seva autodeterminació". Sobre si Gutiérrez ha pogut rebre pressions o amenaces en els darrers dies per tal que no participés a les consultes com a observador, Arqué ha assenyalat que "potser ha rebut algun correu" però que aquesta presència no pretén encendre cap polèmica, sinó donar un "missatge en positiu".


Campanya pel No'

Una de les novetats d'aquest 20-J es trobarà a Cornellà, en què la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat farà campanya pel No'. L'entitat assegura que no cal anar tan lluny i que no és el moment de la independència, però tot i així accepta entrar al joc democràtic i de confrontació d'idees que suposa la consulta. Benvinguda és la seva campanya, perquè suposa acceptar el dret a decidir del poble català, sigui en el sentit que sigui.

Per la seva banda, el jurista Alfons López Tena ha estat l'encarregat de dirigir la consulta que se celebrarà a Mataró. En les anteriors onades, les ciutats a on s'hi ha implicat López Tena han aconseguit superar la mitjana de participació amb diferència, i sembla que amb Mataró, a tenor de l'elevat vot anticipat que s'hi està registrant, no trencarà amb aquesta dinàmica.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat