Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de de novembre del 2014 | 17:16
Opinió
Jordi Solé i Ferrando
Vice-Secretari General d’Esquerra Republicana

El dia en què vàrem exercir la sobirania

Ahir l'exercici del vot anava més enllà de l'habitual responsabilitat cívica a la qual tothom apel·la, de manera més o menys retòrica, abans de qualssevol comicis.

Ahir anar a votar (o a participar, en l'argot creat expressament per aquest "procés participatiu") implicava no fer cas a la suspensió del Tribunal Constitucional instada pel govern espanyol. Implicava tornar la jugada al Tribunal que ens va retallar l'Estatut i ens va anular la declaració de sobirania.

Implicava ignorar de la manera més elegant possible les amenaces que amb intensitat creixent havíem anat rebent els darrers dies el govern, els ajuntaments, els funcionaris, els voluntaris... Implicava, també, superar les limitacions organitzatives i logístiques d'aquest procés singular.
El 9N va ser el dia en que molts ciutadans vàrem decidir que vivíem en un país prou sobirà com per no fer cas als qui ens volen submisos"
Implicava plantar cara a les actituds arbitràries, autoritàries i antidemocràtiques de les institucions espanyoles, amb el govern del PP al capdavant. Ahir anar a votar -a votar qualsevol de les opcions- era fer un gest d'insubmissió i de dignitat. Era enterrar amb una pila de vots la supèrbia de l'estat. Perquè el fet és que el govern espanyol ens havia prohibit votar, i 2.3 milions de catalans hi vàrem respondre anant a votar.

Ahir ens vàrem comportar com un país sobirà, i aquest és el principal resultat del 9N. Després evidentment hi ha les cues, el suport als voluntaris, la il·lusió i l'emoció de votar per nosaltres i pels nostres que ja no hi són, els milers d'anècdotes, les imatges que el món ha vist, la gent fent-se la foto al moment de dipositar el vot a l'urna, el 80% de vots per la independència...

Però per sobre de tot, el 9N va ser el dia en que, malgrat el context advers, molts ciutadans vàrem decidir que vivíem en un país prou sobirà com per no fer cas als qui ens volen ben submisos. I no va passar res. I és per això que el 10N ja som més lliures.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Solé i Ferrando
Jordi Solé i Ferrando
Vice-Secretari General d’Esquerra Republicana
Opinió · Política
Després del 9N, la primavera del nou país
Opinió ·
Comportament democràtic
Opinió · Política
La nostra rereguarda és la nostra determinació
Opinió · Política
Eleccions europees: una Europa més difusa, un país més nítid
Indica publicitat