Amb la V de la Diada tornarem a enviar al món un missatge de fermesa cívica i democràtica, però aquesta vegada no agafarem ningú per sorpresa: fa mesos que el cas català té un dossier propi a les principals cancelleries del món.
La reacció internacional rebuda fins ara al nostre clam democràtic podria despistar més d'un.
Però aquests darrers mesos he pogut constatar en moltes ocasions la distància entre les reaccions oficials dels governs davant el procés català i les reaccions no oficials de tota mena d'actors polítics quan no estan obligats a seguir fil per randa cap guió pre-establert.
Públicament, amb algunes honroses excepcions, les reaccions oficials dels governs –com era del tot previsible-- se centren en l'argument que això nostre és un "afer intern" de l'estat espanyol o, a tot estirar, emeten un suport difús i ambigu a l'actuació del govern espanyol a l'estil Merkel. Tanmateix, a porta tancada, en la distancia curta, els matisos i la diversitat de reaccions es multipliquen, sobretot quan l'interlocutor no representa directament a cap govern.
Pot ser que ara no entusiasmem a gairebé cap govern. Però el nostre test és el del comportament democràtic"
Per exemple, es percep fàcilment la incomoditat d'aquells a qui els toca defensar –normalment amb escassa convicció-- la filigrana d'argument segons el qual no podem votar sobre el nostre futur polític perquè l'ordenament jurídic espanyol no ho permet, o el que és el mateix, que votar és il·legal.
I en la gran majoria de casos, fins i tot entre els més escèptics amb el nostre propòsit i el resultat del mateix, es percep un punt d'admiració per la fortalesa de les nostres conviccions democràtiques i per la manera com, malgrat tenir molts factors en contra, tenim un projecte amb una indiscutible legitimitat democràtica, un consens institucional molt destacable, i una empenta cívica envejable. I en un percentatge enorme, no s'entén de cap manera la posició petrificada i intransigent del govern espanyol.
Sense anar més lluny la setmana passada al Parlament, i gràcies a la bona feina del Diplocat, vàrem dur a terme una trobada entre un petit grup de diputats de la Comissió d'Afers Exteriors, UE i cooperació, i una delegació de diputats britànics de diferent signe polític. Tots ells es mostraven absolutament incrèduls amb el comportament tan poc democràtic d'aquells que refusen entrar en el debat de la independència negant-nos el nostre dret a vot.
L'escenari internacional ens donarà sorpreses si aconseguim un mandat democràtic clar, i la millor manera d'aconseguir-lo és la consulta del 9N. Pot ser que ara no entusiasmem a gairebé cap govern. Però el nostre test, és el del comportament democràtic, i estic convençut que uns quants dels més significatius, quan arribi l'hora, el passaran.