Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de desembre del 2012 | 17:31
Opinió
Damià Pons
Escriptor

Gens d'autocrítica, un cabàs de prepotència

El president de la Fundació més subvencionada a compte dels pressupostos de l'Estat, la tenebrosa FAES –per a l'any 2012, exactament ha rebut 529.849 mil euros─, fa uns quants dies, en una de les seves periòdiques intervencions de ressuscitat, va afirmar que els nacionalistes (volia dir els que no són nacionalistes espanyols) havien demostrat reiteradament que eren mals governants.

L'altra cara implícita d'aquesta opinió era que, en canvi, els partits d'àmbit estatal sí que en sabien, de governar. I sobretot, és clar, n'havia sabut, i molt però molt, ell mateix.

Des d'una òptica objectiva, cal reconèixer que l'estadista Aznar va ser el paradigma del bon governant, fins i tot a nivell planetari. Per exemple, va ésser capaç de preveure i d'evitar les conseqüències perverses que podria haver acabat generant la construcció desenfrenada d'habitatges i també va saber controlar la política creditícia de caràcter especulatiu i temerari que pretenien practicar els bancs i les caixes. Igualment, va saber canalitzar cap al foment de l'economia productiva –en els diferents indrets del territori de l'Estat─ els quantiosos fons rebuts de la Unió Europea, uns dos-cents mil milions d'euros.
És indiscutible que els dos partits que representen el nacionalisme espanyol han demostrat que el bon govern era un atribut que els era consubstancial"
Així mateix, va garantir que es fes un bon ús dels recursos que anualment han anat aportant, en concepte de solidaritat, Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià (un 8'5%, un 14% i un 9% dels seus respectius PIB) a les regions espanyoles menys desenvolupades. Gràcies a la gestió eficient de la contribució feta pels tres països del català ─la suma total és molt superior a la proveïda per la Unió Europea─, fou possible que les regions receptores despleguessin unes polítiques orientades a la creació d'estructures econòmiques sòlides que han permès que, gradualment, anessin minvant les seves necessitats de nous fons de solidaritat.

Una altra mesura molt encertada d'Aznar va ser l'aprimament que va dur a terme de l'administració de l'Estat a mesura que es varen anar produint les transferències de competències a les comunitats autònomes. Va suprimir alguns ministeris (Educació, Cultura i Sanitat) i també les obsoletes diputacions provincials. A més a més, i això sempre queda molt bé en el full de serveis d'un estadista, va prendre la sàvia decisió de comprar armament pel valor d'uns trenta mil milions d'euros i de plantar cara als invasors de l'illa de Perejil, aconseguint una victòria èpica que justament l'ha immortalitzat.

I tampoc no hauríem d'oblidar que una de les seves prioritats com a governant va ésser la de promoure un model econòmic basat en la fortalesa de la qualitat de formació del capital humà i en l'aposta per un creixement fonamentat en inversions en I+D+i, deixant de banda aquella productivitat del període anterior que era hegemonitzada pels serveis turístics de baix rendiment i per la dedicació generalitzada a l'art del Maó.
Quina sortada que hem tingut! Com és possible no voler reconèixer l'excel·lència de natura dels governs dels 'nacionales'?"
És indiscutible que els dos partits que representen i monopolitzen electoralment el nacionalisme espanyol, i que s'han alternat en la direcció de l'Estat els darrers trenta anys, han demostrat que el bon govern era un atribut que els era consubstancial. El gran Zapatero també va fer aportacions de rellevància.

Recordem que ell mateix va explicar, fa aproximadament uns cinc anys, els bons resultats que havia aconseguit: primer, "el sistema financer espanyol és un dels més sòlids del món", i segon, "l'economia espanyola ja ha superat la italiana i està a punt de superar la francesa". Quins grans estadistes, Déu méu! Quina sortada que hem tingut els ciutadans! Com és possible que hi hagi desagraïts que no vulguin reconèixer l'excel·lència de natura que sempre caracteritza els governs d'aquells que, en lloc de ser "nacionalistes", són "nacionales"?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat