Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de de maig del 2015 | 16:28
Opinió
Ignasi Faura
Advocat

Les eleccions municipals, entre la disgregació i la unitat

Sabem que les eleccions municipals del 24M tendeixen a produir una certa disgregació dels vots, tant pel pes de les persones a nivell local, com per les circumstàncies diferents que es donen a cada territori.

A la majoria de ciutats de Catalunya s'ha passat de cinc a vuit candidatures amb possibilitat de tenir algun regidor, el que obligarà a nombrosos pactes post electorals, per evitar la inestabilitat en els governs dels municipis. El 25 de maig serà moment de diàleg i aliances, com més àmplies millor.

Els factors que propiciaran el diàleg seran l'assoliment de la independència nacional i l'atenció als drets socials dels ciutadans. La perspectiva de les immediates eleccions plebiscitàries el 27 de setembre seran la referència inexorable per a qualsevol decisió. Les noves majories municipals s'aixecaran a l'entorn del 27S.

En aquest sentit les eleccions municipals permetran mesurar l'arrelament de les forces polítiques al país, la responsabilitat dels seus dirigents a l'hora d'articular majories municipals, i el nivell de participació i confiança dels ciutadans. N' haurem de prendre nota per poder actuar després en conseqüència.
Passades les municipals, entrarem en una fase més aguda d'enfrontament amb l'Estat espanyol"
La fragmentació del vot entre diverses forces polítiques pot transformar-se en un fet positiu o negatiu segons cada cas. Positiu en el sentit d'enquadrar millor les diferents sensibilitats polítiques i estimular l'actuació en comú gràcies al diàleg i la col·laboració entorn dels objectius principals per aconseguir. Negatiu, si per al contrari s'accentuen les diferències i el particularisme porta a la irresponsabilitat a l'hora d'afrontar els interessos comuns que hauran de resoldre els nous governs territorials. En qualsevol cas tindrem una radiografia clara i actualitzada de la influència dels diferents partits a Catalunya.

Passades les municipals, s'obriran dos escenaris bàsics per definir les polítiques per al 27S. Per un costat coneixerem el grau de participació ciutadana i l'índex aproximat d'influència dels partits polítics i dels posicionaments favorables a la independència. El que ens permetrà organitzar l'estratègia política i electoral que faci possible el triomf de la independència el 27S.

Per altra banda, entrarem en una fase més aguda d'enfrontament amb l'Estat espanyol, que ja ha començat en l'àmbit de la llengua i l'escola, en desautorització del caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S, en possible convocatòria avançada de les eleccions estatals, quan no d'actes de denúncia i repressió de les institucions catalanes i dels dirigents del país.
Les municipals són l'oportunitat per poder afrontar l'actuació decidida de la ciutadania en el combat del 27 de setembre"
Superat el moment municipal, l'objectiu que ens trobarem en primer pla serà l'accés a la independència i la creació del nou estat català. De nou el subjecte principal d'aquest embat tornarà a ser directament el poble català. Serà el moment clau per aconseguir la majoria social catalana, de la societat civil, de les organitzacions socials i dels partits, per poder presentar en les millors condicions possibles el combat electoral més important de la nostra època, el que ha permetre aconseguir la majoria política del Parlament de Catalunya, separar-nos d'Espanya i construir l'Estat català sobirà.

Les municipals són l'oportunitat per conèixer a fons els canvis recents i la realitat de la geografia política i social del país, i la del contrincant. Per poder afrontar, amb lucidesa i fermesa, l'actuació decidida de la ciutadania en el combat del 27 de setembre. Haurà arribat l'hora de decidir.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat