Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de de gener del 2016 | 12:55
Opinió · Política catalana
Ignasi Faura
Advocat

Govern independentista o govern autonòmic

És moment de confusió i desànim o de claredat i rearmament polític? Jo opino que és moment de claredat i rearmament. El 10 de gener serà un dia important per a tots els ciutadans de Catalunya 

perquè ens obligarà a repensar què hem de fer i a prendre nota de la fesomia de les forces polítiques del país.

En l'improbable cas que, a l'últim moment, s'aconsegueixi formar un govern d'ajustada majoria parlamentària, finalment haurem respectat la voluntat expressada el 27S pel poble, s'hauran superat alguns dubtes i actituds sectàries i haurem derrotat la potent campanya política orquestrada per l'estat espanyol, pel PP, Ciudadanos i Podemos de l'odi a Mas i de desconfiança en els dirigents independentistes compromesos amb el procés.

Si el que es pretén és aconseguir ser el primer partit en vots, i competir entre dretes, centre i esquerres per aconseguir un gir ideològic, aleshores anem cap unes eleccions autonòmiques, deixant en segon terme l'itinerari cap a la independència"

Serà un moment delicat i de gran responsabilitat per a tots. Es podrà obrir el desitjat procés de transició a la independència, recuperar la gestió del país de forma sensible a les necessitats ciutadanes, afrontar coordinadament els atacs de l'estat i el seu tribunal de la inquisició constitucional i començar l'elaboració participativa de la nova constitució catalana i preparar el referèndum sobre la República Catalana.

 

Exigirà la màxima unitat i mobilització de tots els independentistes a l'entorn del govern i la realització del programa de transició nacional. Haurem d'evitar els debats i discrepàncies a les nostres files que alenteixin o afebleixin la transició, ben al contrari, tindrem que fer un gran esforç per eixamplar i generar confiança en la República i en la viabilitat del nou país que volem, assentat en els principis de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

És indubtable que el camí a la independència s'ha consolidat aquests darrers anys, ha arrelat en el nostre poble i no té marxa enrere, ara bé tan sols es pot avançar si anem junts contra l'enemic comú"

En el cas que es convoquin noves eleccions catalanes el mes de març, entre tots, especialment els partits polítics, haurem d'escollir si volem unes noves eleccions plebiscitàries o es fa un pas enrere i tornem a unes eleccions autonòmiques. Per entendre l'objectiu de les eleccions caldrà definir-se sobre el que es prioritza: si els vots i les influències de cada partit, a més del seu posicionament de la dreta a l'esquerra, o bé la independència nacional.

 

Si volem una segona volta de les eleccions plebiscitàries per poder formar un govern de transició a la independència, serà necessari formar una aliança electoral àmplia amb la societat civil, que eixampli l'experiència de JxS i permeti obtenir una majoria parlamentària suficient per dirigir la transició i la separació d'Espanya.

 

Si el que es pretén és aconseguir ser el primer partit en vots, i competir entre dretes, centre i esquerres per aconseguir un gir ideològic, aleshores anem cap unes eleccions autonòmiques, deixant en segon terme l'itinerari cap a la independència. Aquest és el tema clau de les properes eleccions, avançar o retrocedir.

 

És indubtable que el camí a la independència s'ha consolidat aquests darrers anys, ha arrelat en el nostre poble i no té marxa enrere, ara bé tan sols es pot avançar si anem junts contra l'enemic comú. Si anem per separat i donem més importància a la posició que aconsegueix cadascú de nosaltres ens dispersarem per les branques i perdrem, pel moment, la capacitat d'assolir l'objectiu nacional en el proper mandat parlamentari.

 

A vegades alguns independentistes obliden que l'eix central de la lluita és Catalunya o Espanya. I es miren el melic discutint l'equilibri de forces entre tots, abans de valorar i preparar amb detall el dur enfrontament en què hem entrat, fins a no veure ni sentir com a propis els atacs que van en contra d'altres sectors o persones de les nostres files.

 

És hora de sumar forces, d'enfortir la confiança mútua entre els independentistes, de deixar per després i a la decisió del poble el país que volem en el marc del debat de la constitució catalana. Som un poble, divers, plural i transversal, però un sol poble, tot i que hi hagi sectors espanyolistes entre nosaltres . El combat polític és contra l'estat espanyol, l'oligarquia econòmica i financera que domina l'estat i contra la monarquia. El combat és duríssim, la nostra gran força és la unitat.

 

El dilema que hem de resoldre és saber què volem, si un govern independentista o un govern autonòmic. A les eleccions, si ja ho sabem actuem en conseqüència.

 

Ignasi Faura Ventosa

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat