Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de de març del 2015 | 17:27
Opinió
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània

"No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen"

Són les eleccions als Departaments a França un preàmbul de les Regionals del més de desembre?

Respondre a aquesta pregunta obre la porta a d'altres qüestions que es poden posar damunt de la taula: Per què els francesos s'han abstingut com si d'unes europees es tractés? Per què el Front Nacional apunta maneres a algunes regions? Per què les fusions de les Regions –i, en conseqüència, una crida al replegament nacional-- són tan rellevants pel Ministre Valls?

Nacional, vull dir francès pur, el de la Revolució, el lliurepensador… el jacobí. La tendència dels darrers dies per part dels dos partits institucionals era la d'advertir el ciutadà francès que un avanç de la ultradreta negaria (entre d'altres) drets molt lluitats i guanyats per la societat francesa. Tot i això la dreta i la ultradreta dominen els resultats d'aquesta primera volta.

Els francesos s'han abstingut en gairebé un 50% dels casos. Notable abstenció en les nostres terres veïnes, sense anar més lluny a Montpellier que, de quasi 26.000 votants un 56% s'ha abstingut, on cal sumar-hi l'1,6% de vots en blanc i el 0,9% de nuls. Tot això fa un espectre real de vot exercit amb posicionament de partit del 40,41%. Quasi el 22% ha votat el Front Nacional, que es disputarà el Departament amb Divers Gauche, que ha rebut un 17,96% dels vots.

Toulouse és un altre exemple de tot allò que estem parlant: amb un espectre de votants de vora 31.000, una abstenció del 55%, sumant-t'hi  blancs i nuls. Un espectre real de vot exercit amb posicionament de partit del 43,1%. A Toulouse, però, guanya amb claredat el Partit socialista amb un 31%, amb poca diferència de la Unió per la Dreta amb un 28% i el FN, a una distància prudencial, amb un 15%.

Veurem el desempat de diumenge que ve, entre el 31% de la UMP i el 25% del FN, i amb una sentència prou clara de Nicolàs Sarkozy dimarts passat a RTL: "No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen". Més clar, l'aigua.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mireia Canals i Botines
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània
Opinió · Unió europea
Cooperació territorial a la Mediterrània
Opinió · Política
Interferir en els afers interns dels Estats
Opinió ·
'Grexit'?
Opinió ·
A propòsit dels Drets Humans, un edifici en blau
Opinió · Política
'Let Catalans Vote', llibertat d'expressió
Opinió · Política
La idea circulant en molts racons de la UE a propòsit del 9-N
Opinió · Política
Colonitzar l'imaginari
Indica publicitat