Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 12 de de desembre del 2014 | 20:07
Opinió
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània

A propòsit dels Drets Humans, un edifici en blau

Repassava encuriosida les manifestacions que es fan arreu a propòsit de la celebració del seixanta-sisè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

Xerrades, col·loquis, conferències, lectures, manifestacions, exemplificacions visuals, i fins i tot impressió de fulletons, com és el cas de l'associació per a les Nacions Unides a Catalunya, que conjuntament amb la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, van editar un llibret molt handy: una edició de butxaca per a emergències de la declaració universal dels drets humans.

A Barcelona vam escoltar el conseller Mascarell, en Joan Carles Garcia, Manel Manonelles, Francina Vila i Eduard Segarra. L'acte, però, es va centrar en el diàleg entre els drets humans, les arts i la cultura, i aquest bon lligam va expandir-se amb les aportacions d'Isona Passola, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català.

Però més enllà de les expressions arreu del món de dimecres, la Declaració del 48 especifica que del desconeixement i menyspreu dels drets humans, n'han derivat actes de barbàrie que revolten la consciència de la humanitat. Repassant els trenta articles, avui us en suggereixo cinc.

L'article segon, que ens parla que qualsevol persona pot prevaler-se de tots els drets i de totes les llibertats que la pròpia Declaració proclama i de la no limitació de la sobirania; el quinzè, que parla del dret a la nacionalitat; el dinovè, que parla del dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; el vint-i-vuitè, que promou la voluntat que tota persona té dret que regni en el medi social i internacional un ordre que permeti d'assolir amb plena eficàcia els drets i les llibertats enunciats en la Declaració; i el darrer, on es deixa clar que la Declaració no pot ser interpretada en el sentit que cap estat, entre d'altres, tingui dret a lliurar-se a cap fet que destrueixi els drets i llibertats que s'anuncien en tota la Declaració.

Bé, anem-la repassant i recordant de temps en temps aquesta Declaració dels Drets Humans, de les Nacions Unides de l'any 1948.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mireia Canals i Botines
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània
Opinió · Unió europea
Cooperació territorial a la Mediterrània
Opinió · Política
Interferir en els afers interns dels Estats
Opinió ·
"No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen"
Opinió ·
'Grexit'?
Opinió · Política
'Let Catalans Vote', llibertat d'expressió
Opinió · Política
La idea circulant en molts racons de la UE a propòsit del 9-N
Opinió · Política
Colonitzar l'imaginari
Indica publicitat