Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de maig del 2009 | 15:02
Opinió · Política

Euskadi. Pactar amb el diable

Barcelona · La idea de pactar amb el contrari és gairebé consubstancial a la paraula mateixa "pacte". Goethe la va fer literària en el seu masterpiece "Faust" i els polítics l'han carregada de significat justament en el sentit d'acord entre oposats:

del Pacte de Sant Sebastià als Pactes de la Moncola, passant pel Pacte per la Llibertat del PSUC, que va materialitzar-se en l'Assemblea de Catalunya. La naturalesa del pacte és el pacte contra natura. El pacte entre el PSE i el PP per la investidura de Patxi López com a lehendakari no surt d'aquest guió. Es pot criticar, si es vol, la idea que l'informa, però no pel concepte de pacte. D'altra banda, en aquesta qüestió, em temo que ningú no pot llançar l'evangèlica primera pedra, que si recorden l'episodi era la lapidació d'una noia per adulteri. En política, tothom ha adulterat, que no és res dolent sinó simplement una qüestió d'adults, si més no atenent l'etimologia. El PNB que va fer president Aznar el 1996 i va fer un govern frontista el 2001 no té autoritat moral per criticar que el PP faci president un socialista ni que PP i PSE estableixin un govern frontista.

En política, els pactes es fan sobre eixos cartesians diferents. Sobre un eix de programa, de temps, de poder, d'idees, de tàctica, d'estratègia o de territori, sobretot en un espai municipal en el qual absolutament tot ha estat possible, fins i tot pactes entre ERC o ICV amb el PP. Qualsevol pacte té alguna cosa d'intrínsecament perversa, però la perversió quotidiana, com la mentida, forma part del paisatge general i del paisatge polític en particular. O Zapatero no té el nas més llarg que Pinotxo? I aquí està ell, sembla ser que guanyant un debat de l'Estat de la Nació a compte de més promeses que caduquen l'endemà.

Despenalitzat el prejudici malèvol del pacte entre el PSE i el PP, proposo analitzar la qüestió del Govern basc com un cicle. Al front nacionalista, amb un flanc radical, l'ha substituït un front espanyolista, amb un flanc radical. La síntesi haurà de ser el pròxim govern. Per consolidar la governabilitat basca, sobre una societat estable, no es pot anar de l'independentisme a l'unionisme sense solució de continuïtat, no es pot traslladar al dia a dia de la gestió una qüestió tan essencial com la identitat, la pertinença o el model d'Estat.

Una idea, Euskadi independent, o una altra, Espanya uninacional, són legítimes, però la única manera de consolidar-les sense fer frontisme és per la via del sorpasso, de majories molt més àmplies que les simples. El dia que l'esquerra abertzale en la seva globalitat entengui aquest diria que axioma, d'entrada un govern basc com l'actual no hauria existit i de sortida la configuració d'una majoria sobirana còmoda hauria estat més a prop. El debat que tenen avui és aquest: a més ETA, menys independència, la qual cosa suposa una contradicció ad hominem en una organització que va néixer per afavorir la causa que està perjudicant. Després del fracàs de les converses d'Alger entre el govern socialista i ETA, el seu portaveu, Antton Etxebeste va teoritzar que la batalla militar estava perduda i que era qüestió d'evitar que es perdés la batalla política.

El cas és que si no hi ha viratge, encara que per causa d'una llei injusta com ho és la de partits, estan a punt de perdre-la també. Tots els indicis apunten, però, que la ciavoga és en curs. Otegi, Usabiaga i Urrutikoetxea/Ternera han posat el timó en aquesta direcció.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat