Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de de març del 2011 | 16:05
Opinió · Política
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari

Finançament: el dia de la marmota

El portaveu del Govern de la Generalitat ha anunciat  la creació d'una comissió del Parlament català destinada a debatre una proposta de pacte fiscal amb l'Estat Espanyol. La setmana passada el mateix Francesc Homs enunciava les característiques que hauria de tenir aquest "pacte": relació bilateral entre el Govern espanyol i el català, treure Catalunya del Consell de Política Econòmica i Fiscal, recaptació de tots els impostos per part de la Generalitat, etc.

Exactament els mateixos trets del model de finançament de la Generalitat que el mateix Francesc Homs va defensar l'estiu del 2005 en la comissió que va redactar l'Estatut d'Autonomia. Exactament les propostes que van ser aprovades pel 89 % del Parlament de Catalunya el 30 de setembre de fa sis anys. Exactament els articles que, l'endemà, José Montilla, aleshores secretari general del PSC-PSOE i ministre d'Indústria, va  esmenar al Congrés de Diputats. Exactament tot el que va desaparèixer el mes de gener de 2006 en el pacte entre Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero.

Des de 1980, cada cinc anys la Generalitat ha negociat (és un dir) el seu finançament amb el Govern del Regne d'Espanya. Cada cinc anys el govern català ha reclamat la unitat del Parlament al voltant de les seves posicions. Cada cinc anys la majoria catalana de torn ha arribat a un acord a l'Estat espanyol. Cada cinc anys el govern  de la Generalitat ha proclamat triomfalment que el nou pacte era una gran victòria i molt millor que l'anterior. Cada cinc anys el poble català ha continuat patit un espoli fiscal pitjor que l'anterior.
Tenen la paella pel mànec i no renunciaran a l'espoli amb bones paraules
El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs s'ha transmutat en "l'home del temps" de la pel·lícula "El dia de la Marmota". Per setena vegada des de 1980 ha anunciat que el 2012 és l'any definitiu per negociar el pacte fiscal definitiu. Per setena vegada cal repetir el cerimonial: invocar la unitat dels partits al Parlament  de Catalunya; crear una Comissió parlamentària per un debat fútil entre possibilistes i maximalistes. Perquè, de manera ineluctable, les propostes del nostre Parlament estan destinades a convertir-se en paper mullat a Madrid.

Les mateixes causes produeixen els mateixos efectes. Hi ha desenes de milers de funcionaris, centenars de milers de persones subvencionades i centenars d'empreses constructores i de serveis que s'ha acostumat a viure dels impostos del catalans. Tenen la paella pel mànec i no renunciaran a l'espoli amb bones paraules. Si cal els poders fàctics espanyols, com l'any 1981 amb l'intent de cop d'Estat del 23-F o el gener de  2006 amb les declaracions del general Mena, recorreran al remor de sables per atemorir la part catalana.

L'estratègia del "peix al cove" ha donat tot el que podia donar de si. L'estratègia d'un nou Estatut ha fracassat. Amb la sentència del Tribunal Constitucional ens ha portat a una situació pitjor que l'anterior. La conclusió és clara: en unes negociacions dins la legalitat espanyola la part catalana no fa cap mena de respecte i no té cap contrapartida a oferir a l'Estat espanyol ni a cap dels seus partits polítics per aconseguir una reducció substancial del dèficit fiscal.

En aquesta situació la creació d'una comissió parlamentària per estudiar el pacte fiscal és no voler sortir mai del "dia de la marmota".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Pinyol i Balasch
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Preparem la resistència gandhiana
Opinió · Política catalana
Constituents? Referèndum? Desobediència institucional !!!
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Mandat democràtic
Opinió · Política catalana
Junts pel Sí: acomplir el mandat democràtic
Opinió · Política catalana
La trampa del referèndum
Indica publicitat