Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de març del 2012 | 17:50
Opinió · Seguretat
Miquel Sellarès
Periodista

29-M: èxit sindical i fracàs de prevenció

Ahir, centenars de milers de ciutadans es van manifestar contra els governs de Mas i Rajoy en perfecte ordre democràtic. La concentració va ser, indiscutiblement, una de les manifestacions per motius socials més importants fetes mai al país.

Dit això, cal fer una sèrie de reflexions. Primer: al país hi ha un veritable estat de depressió nacional que no detecten del tot els nostres governants. El ciutadà mig que es va manifestar o que va restar emprenyat a casa seva, no veu que els governants li ensenyin un camí clar per a sortir de l'actual situació. Sols senten a sobre d'ells retallades, EROs i, per acabar-ho de rematar, milers de milions se'n van cap a la banca.

I els culpables més importants de la crisi, que són els sistemes financer i especulatiu, no són posats, com caldria, davant dels tribunals. Per això, el país i els ciutadans estan en depressió nacional i clamen per una classe dirigent valenta, i que s'encari d'una vegada a la crisi.
Cal que la Policia de Catalunya reforci les seves unitats d'informació i intel·ligència, les que van fracassar rotundament en la jornada d'ahir"
Segon: podrien haver-se evitat els greus incidents d'ahir? En primer lloc, cal felicitar l'actitud desacomplexada i ferma del conseller de l'Interior Felip Puig i de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, per donar la cara i demanar mesures polítiques i judicials contundents. En segon lloc, cal felicitar també el cos de Mossos d'Esquadra, perquè amb els seus efectius actuals, de personal, mitjans antiavalots i intel·ligència van fer una feina acceptable. 

Però també cal ésser crítics en la prevenció i en la sensibilització de la nostra societat sobre els greus incidents que podrien haver esdevengut i que encara poden ser més violents en els propers mesos. Sumat a tot això, a cap país de l'Europa occidental no s'han retallat els pressupostos de l'Interior com s'ha fet aquí, amb la conseqüent irresponsabilitat de suprimir la convocatòria de Mossos d'Esquadra i de crear, també, tensió als cossos de la Policia de Catalunya amb retallades i més retallades, tant de sous com de material.

També és essencial que la Policia de Catalunya reforci al màxim les seves unitats d'informació i intel·ligència que són, segons la meva opinió, les que van fracassar rotundament en la jornada d'ahir. Potser per manca d'efectius i voluntat política. 
Prevenció, informació i intel·ligència és el que cal per tal de detectar a temps els pocs centenars d'energumens"
Amb tot,  caldria veure què hi ha de realitat... en els grups violents presents a la manifestació, ja que, a més dels grups radicals ─una qüestió històrica al nostre país─, també hi ha provocadors pagats per les clavegueres, les quals estan interessades en desprestigiar el Govern de Catalunya i les seves forces de seguretat. Cal, doncs, una gran investigació, en la qual s'hi haurien d'implicar els sindicats, les organitzacions polítiques i la societat civil, per tal de desemmascarar qui hi ha darrere de tanta violència gratuïta o pagada.

Prevenció, informació i intel·ligència és, doncs, el que cal per tal de detectar a temps aquests pocs centenars d'energumens que volen destruïr la nostra convivència, i que són l'instrument per presentar Catalunya davant del món com una societat que no sap governar-se i que requereix que l'Estat espanyol hi posi ordre, tal i com ja demanen alguns mitjans informatius espanyols. 

El 29-M ha sigut un gran èxit sindical i popular. Però, més que mai, la jornada ha posat sobre la taula del Govern de Catalunya la necessitat d'uns serveis d'informació i intel·ligència que desarticulin preventivament i planifiquin una millor coordinació per evitar aquests incidents. Cal actuar com un Estat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Sellarès
Miquel Sellarès
Periodista
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Forcadell: La línia vermella
Opinió · Política catalana
2017: Mobilització, disciplina i discreció
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
Opinió · Política catalana
PP, Ciutadans i el PSOE: "Todo por la Pátria"
Opinió · Política catalana
Un pas endavant: Ara tots ferms !
Opinió · Política catalana
Puigdemont-Junqueras gaudiu de tot el meu suport i la meva confiança!
Indica publicitat