Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 28 de de gener del 2014 | 14:00
Opinió
Raimon Carrasco
Advocat

TV3 i Catalunya Ràdio a València: 'Quo usque tandem?'

TV3 i Catalunya Ràdio no es poden rebre al País Valencià perquè l'article 40 de llei audiovisual espanyola només admet l'emissió (per ones hertzianes) de canals de ràdio i televisió d'una comunitat autònoma en una altra si les dues comunitats ho acorden.

I, malgrat que fa uns mesos els governs català i valencià van acordar la recepció en els seus territoris dels canals públics respectius, la realitat és que la Generalitat valenciana no vol aplicar-ho: l'any 2007 va suspendre les emissions de TV3 i va imposar a ACPV una multa de 300.000 euros (anul·lada pel Tribunal Suprem, però només perquè la competència sancionadora corresponia a l'Estat), i ara ha empès el Ministeri d'Indústria a suspendre les emissions de Catalunya Ràdio.

A Europa, això d'impedir la comunicació dins d'un mateix espai lingüístic no està ben vist. Mireu, sinó, l'article 11.2 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries: "Les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua parlada de manera idèntica o semblant a una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d'emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua."

I la mateixa llei audiovisual espanyola que permet que una comunitat autònoma s'oposi a la recepció dels canals de radiotelevisió de les comunitats veïnes és més permissiva –d'acord amb la normativa europea- quan regula la recepció a Espanya de canals de països veïns: "En l'àmbit del Conveni europeu sobre televisió transfronterera –diu l'article 38 de la llei- i per canalitzar el dret a la diversitat cultural i lingüística en l'àmbit europeu, en totes les zones limítrofes amb un país de la UE s'ha de possibilitar l'emissió i la recepció de programes difosos mitjançant ones hertzianes".

O sigui que, al pas que anem, la difusió a València de les emissions catalanes de ràdio i televisió potser trobarà menys obstacles quan Catalunya sigui un estat europeu. Que no en trobarà més, és cosa segura.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat