Sempre que puc prefereixo parlar de moviments, col·lectius, accions treballades per la societat civil,... (on realment resideix la sobirania popular) abans de fer-ho de partits o de professionals de la política com és el cas del senyor Duran i Lleida.
Tanmateix, ja que en aquest país, si aquest senyor diu ase o bèstia, sembla que tothom hagi de dir-hi la seva, m'he animat a expressar la meva posició. Fa uns dies, el periodista Eduard Voltas en un article feia 4 hipòtesis sobre perquè ell creia que Duran i Lleida actuava a contracorrent de la voluntat majoritària del catalanisme tot i presidir un partit que se'n reivindica, Unió. Voltas afirmava que Duran o bé té pactada una oferta generosa de Madrid", o bé s'està preparant el terreny per deixar la política, o bé està col·laborant amb el procés o bé és un simple executor de les ordres del grup empresarial anomenat "Pont Aeri".
Com bé explicava ell, totes quatre són hipòtesis versemblants. Tanmateix, el que a mi em sembla més interessant de l'article és que ímplicitament Voltas donava per fet que a Duran i Lleida li queda poc temps en política. De fet, fa temps que se sent un rum-rum en algunes tribunes del país que així ho indiquen. Opinions gens infundades. Sóc del parer que són molts i diversos els arguments que avalen aquesta posició més enllà del fet que, segons les seves declaracions a Catalunya Ràdio d'avui, Duran i Lleida només sàpiga viure fent el polític.
Duran és un polític amortitzat, dels anys 90, que ja no compta amb les eines per exercir el lideratge que se li suposa en el moment actual: no comparteix la voluntat àmpliament majoritària del catalanisme polític. Com ell ha reconegut, la seva capacitat de negociació és, a la pràctica, residual. Ja no gaudeix d'aquell reconeixement popular ni a Catalunya, on segons el bloc de politòlegs Pati Descobert la seva figura agrada en sectors envellits de la població, ni a l'Estat, on les enquestes situen el seu índex de popularitat per sota del 3%.
El punt i final del viatge de Duran serà quan Unió consensuiï que el seu objectiu principal és mantenir-se en un futur Estat independent com una força influent"
A hores d'ara, Duran és tan sols una imatge utilitzada per Unió i alguns, pocs, sectors econòmics del país per sobredimensionar els seus interessos aprofitant l'herència política del personatge. Una figura, massa sovint buscada en excés pels propis mitjans, amb un rellotge mediàtic al qual se li acaba la bateria. La pregunta del milió és doncs fins quan durarà aquest rellotge? Serà la proposta de consulta el desembre i el cop de porta de l'Estat? Una possible coalició ERC-CiU a les Europees? Les plebiscitàries de setembre de 2014?
Des del meu punt de vista, el punt i final del viatge de Duran serà quan Unió acabi el procés de reflexió actual i consensuiï que el seu objectiu principal és mantenir-se en un futur Estat independent com una força influent (el seu principal motiu de ser). Quan aquesta conclusió sigui sobre la taula, i queda poc, els dirigents del partit veuran que cal un trencament amb el relat del senyor Duran. És senzill, aquells que vulguin tenir un paper actiu, de definidors del relat nacional que projectarà el futur Estat català, hauran de ser en el procés sense matisos ni dubtes. I Unió, o una bona part d'ella, hi voldrà ser.
Com a eina de poder i dels poderosos que s'han atorgat. Llavors, serà, segurament, quan Joana Ortega i Ramon Espadaler decidiran fer un canvi de rumb definitiu. Serà l'aposta Unió. L'altra aposta, la Duran, també és factible, però a la pràctica significa la residualització d'una formació política que si existeix és precisament per col·locar-se a la centralitat política. Dit d'una altra manera, Unió pot fer l'aposta del futur o l'aposta del passat. Veurem quina en sortirà la vencedora. Preparem les crispetes. El procés es preveu interessant.