Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de de novembre del 2009 | 15:50
Recull de premsa · Política

Josep Gifreu: "Les consultes posen en relleu la magnitud de l'esquizofrènia del país i l'escassa credibilitat de l'actual sistema de partits"

Barcelona · El catedràtic de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Gifreu, ha indicat les necessitats de "fer net" de l'actual situació política catalana a un article publicat al diari El Punt. Gifreu ha indicat que un punt bàsic que cal reformar és el finançament de partits: "Resulta incomprensible que en aquest punt negre, assenyalat per tothom, els partits (majoritaris) no hagin estat capaços

de posar-se d'acord. Una llei de finançament dels partits és l'única forma de donar transparència als processos electorals i evitar les vies irregulars o delictives de finançament".

Segons Gifreu, un altre aspecte que no pot romandre intacte són les llistes electorals: "El clam per obrir les llistes electorals ha estat tan unànime que, finalment, els principals partits han anunciat que podien assumir una llei electoral que equilibrés població i territori. Però no és ara precipitat?" El tercer punt que indica l'autor de l'article és "fer net en la limitació dels mandats": "Per regenerar radicalment la política, cal limitar el mandat dels càrrecs electes (de tots o dels principals). Si es tracta de moralitzar i dignificar l'exercici de l'acció política representativa, si es vol recuperar el prestigi i l'afecció dels ciutadans, convé reduir al màxim l'equació entre política i professió".

Més enllà d'aquestes propostes, Josep Gifreu ha volgut indicar que és necessari respondre de manera col·lectiva la pregunta que Joan Laporta formulava la setmana passada: quin país volem? "Catalunya ha de decidir si vol ser un país o una diputació general. [...] Respondre a la qüestió de quin país volem, significa posar en marxa programes i procediments nous d'autodeterminació" ha dit Gifreu. Finalment, l'autor de l'article ha assegurat que la jornada del pròxim 13 de desembre amb un centenar de consultes locals previstes sobre la independència, "més enllà dels partits i en contra d'alguns d'ells, posa en relleu la magnitud de l'esquizofrènia del país i l'escassa credibilitat que mereix l'actual sistema de partits".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat