Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de d'abril del 2014 | 20:14
Recull de premsa

Pons: "Com pot ser creïble la proposta federalista del PSOE si va inhibir-se d'impulsar-la durant el llarg període en què va tenir majoria absoluta?"

"El nacionalisme espanyol també es caracteritza per tenir un escàs sentit de la realitat".

L'escriptor Damià Pons ha indicat a un article que a la sessió del congrés del passat 8 d'abril va produir-s'hi "un xoc de legitimitats que té la seva explicació en l'acte fundacional de l'Estat espanyol": "En ser creat com a realitat política unitària [...] no va ser concebut des del respecte a la pluralitat nacional. El Regne de Castella, o sigui la nació castellana, va apoderar-se de l'Estat [...] i, des d'aleshores, en les diferents situacions polítiques que s'han anat produint, s'ha construït un ordenament juridicopolític per al conjunt d'Espanya que es fonamenta en els interessos i en l'hegemonia castellans".

A l'article Incapaços d'autocrítica Pons hi assegura que la majoria dels catalans, trenta-cinc anys després de la creació del sistema autonòmic, "han arribat a una conclusió coincident amb la del president Pujol: l'alternativa es redueix a la independència o a la progressiva residualització del fet nacional català" i han "constatat que els poders estatals, malgrat la disfressa autonòmica, continuen practicant un assimilacionisme insaciable". "Per això, Catalunya ha volgut situar-se en el moment històric anterior a l'inici de la guerra de Successió i una gran majoria de diputats del seu Parlament han decidit declarar-la subjecte polític i jurídic sobirà" ha continuat argumentant.

"Amb un valor afegit molt important --ha continuat--, ara aquesta condició ja no està tan sols avalada per molts de segles d'història, sinó també per la voluntat popular expressada a les urnes i per quasi dos milions de ciutadans que també ho varen manifestar sortint als carrers". Pons ha sentenciat que el que està fent Catalunya en aquests moments és "rebutjar l' statu quo de subordinació que li va ser imposat amb la creació de l'estat borbònic" i alhora pretén posar "el comptador a zero": "I tot seguit, sempre d'acord amb la voluntat dels ciutadans, triar el seu camí. En el contenciós actual, no hi pot haver solució si l'Estat espanyol no reconeix a Catalunya la seva condició de nació i els drets que se'n deriven".

L'autor de l'article s'ha qüestionat: "¿La catalanofòbia promoguda pel PP amb la recollida de quatre milions de firmes contra l'Estatut català o la permanent retallada de les competències estatutàries de la Generalitat amb quasi totes les lleis estatals que va publicant el BOE no són factors que expliquen la situació actual? ¿Per quines raons l'Estat en lloc de seduir els catalans els produeix desafecció? ¿Com pot ser creïble la proposta federalista del PSOE si va inhibir-se d'impulsar-la durant el llarg període en què va tenir la majoria absoluta al Congrés i si, a més, no es fonamenta en el federalisme plurinacional, l'únic que encara podria merèixer ser pres en consideració?"

"Autocrítica sense misericòrdia -els partits dinàstics, els poders de l'Estat, el cor mediàtic espanyolista- i rectificació del model d'Estat amb un reconeixement de la plurinacionalitat constitutiva d'Espanya. Aquestes són les dues opcions de veritat realistes. Tanmateix el nacionalisme espanyol també es caracteritza per tenir un escàs sentit de la realitat" ha conclòs Damià Pons.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat