Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de de juny del 2012 | 16:42
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Jubileu independentista

La celebració del jubileu de diamant de la reina Isabel II, amb 60 anys de regnat, podria fer pensar que la independència d'Escòcia ha quedat fora de l'agenda britànica i escocesa. Si fem cas dels esdeveniments a la petita nació al nord d'Anglaterra durant aquest cap de setmana, gairebé podríem arribar a la conclusió que el fervor monàrquic i britànic és tant o més fort a Escòcia que a la resta de Gran Bretanya.

Sense anar més lluny, el mateix president Alex Salmond i els membres de l'SNP votaven al darrer ple del Parlament escocès a favor d'una moció en què es congratulava a la reina pel seu aniversari i s'expressava el desig de celebrar-lo a la seu parlamentària durant la propera visita de la reina a Edimburg.

Però les coses no són el que semblen i, a Escòcia, seria un error confondre el suport a la monarquia amb l'unitarisme britànic. La darrera setmana també ha estat clau per a l'agenda sobiranista. El president Salmond inicià dilluns passat la campanya a favor de la independència, amb el suport de l'SNP i el partit ecologista, per mitjà d'una votació històrica al parlament de Holyrood. D'una banda, amb la campanya se cerca escalfar motors de cara al referèndum del 2014 i es pretén popularitzar la declaració d'independència amb la recollida d'un milió de signatures. De l'altra, el president va sotmetre la declaració a una votació parlamentària sense vinculació legal per donar-li legitimitat de cara a l'opinió pública.
El projecte de Salmond és ara molt més atractiu que el desgavell que presenten els partits unionistes
La curta declaració d'independència —que poden llegir aquí mateix— conté elements interessants. Si bé recorda declaracions històriques com la d'Abroath o la mateixa declaració americana, és prou flexible per a ser un clam pel dret de decidir més que no pas per un Estat propi. Així, la declaració segueix la via sobiranista à la québécois de Salmond, que combina les peticions d'independència plena amb les demandes més moderades de devolució política. A més a més, al seu discurs al Parlament, el mateix Salmond tornà a defensar que una Escòcia independent es mantindria dins la monarquia britànica, tindria un exèrcit conjunt i conservaria la lliure esterlina.

Mentrestant, la BBC ha començat un seguit de debats sobre la independència d'Escòcia. La primera sessió fou d'allò més animada i condensà l'argumentari principal a favor i en contra de la secessió. Diversos analistes han assenyalat, però, que si els partidaris del "no", actualment dividits entre laboristes, conservadors i liberals, no són capaços de bastir una campanya similar a la del Govern escocès, els arguments pel "sí" guanyaran terreny, ja que el projecte de Salmond és ara molt més atractiu que el desgavell de possibles devolucions de competències que presenten els partits unionistes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat