Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de maig del 2011 | 15:46
Crònica · Economia

Truqui'n el dia 23, si no els fa res

A l'executiu de Zapatero no li preocupa res més que no siguin els resultats de les eleccions del 22 de maig en la majoria de comunitats autònomes, ja que de la seva supervivència o no en dependrà la caiguda més o menys accelerada de l'encara líder del PSOE.

I en aquest context, els suposats 1.450 milions d'euros que ha de pagar l'Estat a Catalunya -la majoria d'experts consideren que aquesta quantitat no arribarà als 900 milions- en concepte de compensació per un model de finançament injust amb els territoris que més aporten, no els importen el més mínim. És més, el fracassat front comú català per reclamar l'avançament d'uns diners que per llei no toquen fins el juny del 2013 s'ha convertit en una riota més al Congrés. El PSC, votant en contra del fons al Congrés i a favor al Senat, i la resta de partits, aprofitant el desgast socialista per a la seva campanya electoral, han tornat a quedar bloquejats davant la típica frase de "ja el trucarem", i en aquest cas concret, "truquin el dia 23". Uns i altres saben que aquests 1.450 milions acabaran essent menys, i que quan arribin, potser ja serà massa tard.

D'aquí dos anys, l'economia espanyola pot estar encara en una situació més lamentable, i no hi ha cap garantia que el pagament es faci efectiu si la caixa és buida i Brussel·les ja ha enviat un funcionari per a gestionar-la. I a mig camí, unes eleccions espanyoles que per a CiU han de ser clau. Si CiU té pes a Madrid, podrà plantejar -l'èxit es dibuixa més que dubtós- un nou model fiscal, que anomena pacte fiscal català temorosa de parlar directament de concert econòmic. Però si la federació nacionalista no pot decantar cap govern, com se'n sortirà, de l'escanyament econòmic que pateix Catalunya? Difícilment podrà aplicar més retallades socials que les que ja té sobre la taula, empesa pel quasi xantatge madrileny, que amenaça d'impedir l'emissió de bons públics si Catalunya no redueix el dèficit fins a l'1,3%.

I ben aviat hi pot haver sorpreses desagradables per al conseller Andreu Mas Colell, que des de Madrid ja deuen conèixer bé. Si el juny del 2011, quan es liquiden els ingressos de l'Estat i els territoris corresponents al 2009, resulta que Madrid va avançar més diners dels que li correspondrien al govern català pel fons de competitivitat, s'haurà de tornar la diferència. El 2009, la Generalitat va percebre per la via dels pressupostos de l'Estat un avançament de 936 milions d'euros, això és, un 70% dels 1.337 milions que es va calcular aleshores que hauria de rebre Catalunya per  equilibrar el fet que el seu finançament per càpita ajustada és inferior a la mitjana espanyola.

Els resultats de diumenge a l'Estat espanyol condicionaran, i molt, les finances catalanes en els propers anys. Una desfeta socialista precipitarà amb tota probabilitat l'avançament electoral, i una revifalla del PP podria deixar CiU com una força residual al Congrés, és a dir, sense cap possibilitat de millorar el model de finançament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat