Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de juny del 2010 | 14:47
Crònica · Internacional

Creixent connexió entre el Kurdistan iraquià i l'iranià

La nació kurda està repartida en diferents estats de l'Orient Mitjà (Turquia, Iraq, Síria, Iran, Armènia i Azerbaidjan) i fins ara les dinàmiques polítiques pròpies dels kurds seguien vies diferents a cada estat. Però en els darrers temps s'aprecia una creixent connexió entre els kurds que viuen a estats diferents (cap d'ells propi).

La mostra més recent la tenim en les manifestacions i mobilitzacions unitàries del passat mes de maig als Kurdistans iraquià i iranià. El passat dia 9 van ser executats al Kurdistan iranià cinc kurds acusats pel règim dels aiatollahs de ser militants independentistes. Dos d'ells van ser acusats de pertànyer al Partit per a una vida lliure al Kurdistan (PJAK), considerat la branca iraniana del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), dels kurds de Turquia. El PJAK, organització política i armada que lluita per la independència dels kurds de l'Iran, és considerada una organització terrorista per les autoritats de Teheran, i dos dies després de l'execució al Kurdistan iraquià, milers de kurds van manifestar-se a la ciutat de Suleimanieh.

A la concentració,i un refugiat polític kurd iranià va dirigir-se a la multitud dient que la República Islàmica de l'Iran "no segueix ni els principis de una República ni les regles de l'Islam", i argumentant que els seus dirigents "han mostrat, en aquest últims trenta anys, que no s'interessen per res que no sigui la supervivència del seu règim, i que, tanmateix, estan disposats a tot per mantenir-lo dempeus".

A més a més de la manifestació, s'han produït vagues de fam i reunions silencioses al Kurdistan iranià i també a l'iraquià. El malestar de la població kurda de l'Iran (set milions de persones del total de setanta milions) va crèixer quan el règim de Teheran va rebutjar enterrar públicament els executats a les seves famílies per la por a que es produïssin manifestacions massives de descontent i protesta. El règim dels aiatollahs ha imposat la por i la repressió als kurds. Des de l'arribada a la presidència de l'Iran del fanàtic president Ahmadinejad, el 2005, les minories religioses i ètniques pateixen un seguit de discriminacions. Cal recordar que els kurds són sunnites mentre el règim està dirigit per la jerarquia religiosa xiita. Els militants en favor dels drets humans iranians han denunciat aquestes discriminacions i en els últims temps els seus dirigents han estat detinguts i empresonats.

Vaga general al Kurdistan iranià
Les manifestacions de suport i de protesta que s'han produït al Kurdistan iraquià han donat prou valor i coratge als kurds de l'Iran perquè el passat 13 de maig organitzessin una vaga general, que ha estat considerada com la més important dels últims anys ja que els comerços van quedar buits, els estudiants van estar-se a casa seva i un seguit d'organismes governamentals van veure's obligats a tancar les seves portes.

El dia 10 de maig, a la ciutat d'Erbil -capital del Kurdistan iraquià- és a dir, el dia següent de les execucions, s'havien manifestat centenars de kurds iranians i iraquians, i els oradors van comparar el que està passant a l'Iran amb la repressió dels kurds iraquians patida durant el règim de Saddam Hussein, tot recordant que el partit governant, el socialista Baas, va arribar a executar joves kurds pel sol fet de tenir cassettes de música kurda.

Davant dels moviments populars les forces de seguretat iranianes han estat reforçades a les ciutats kurdes de Kamayran, Sanandaj, Mahabad i Saghez. Aquests fets recents podrien ser l'inici d'un moviment d'unitat d'acció entre els kurds que superi les fronteres estatals i les rivalitats polítiques que fins ara els han mantingut fragmentats en entitats separades i aïllades.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat