Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de de juny del 2007 | 16:30
Crònica · Madrid

Amb ETA com amb l?Estatut: a Zapatero se li veu el llautó

Aquesta setmana ha estat, a Madrid, la de l’enterrament del procés de pau que, de forma discreta, Zapatero va obrir extraoficialment en arribar a la Moncloa i oficialment el passat mes de juny quan va anunciar que començarien els contactes amb l’organització armada ETA. Zapatero i Rubalcaba, Rubalcaba i Zapatero, han intentat fer amb el procés de pau a Euskadi el mateix que van fer amb l’Estatut: com si d’uns vulgars taürs es tractés han usat l’estratègia del pal i la pastanaga per dur l’altra part al seu terreny i evitar que pugui fer marxa enrera per, així, acabar imposant les seves tesis.
El cap de l’executiu central, que preocupa als seus potencials aliats i al seu propi partit per la seva poca alçada de mires i tendència a la improvisació i la frivolitat, no tenia pla. Només un objectiu clar: que ETA deixés les armes sense obrir la porta a cap mena de concessió política ja no al grup armat sinó tampoc a l’esquerra abertzale. És a dir, no volia donar peu a que, si així ho volia una majoria, els bascos poguessin autodeterminar-se o els navarressos unir-s’hi. Només estava disposats a concedir, a canvi de la desaparició d’ETA, concessions per als presos.

La tàctica de la Moncloa passava per guanyar temps i trair si calia a alguns dels interlocutors per aconseguir acords amb altres faccions. El mateix que va fer, amb un bon resultat aparent però sense resoldre l’encaix català a Espanya, amb l’Estatut l’any 2006. Amb ETA la idea era fer un procés llarg, d’anys d’estira i arronsa, silencis i sobreentesos, en que cada cop se li fes més costa amunt als seus militants i al seu entorn tornar a la lluita armada.

Els dirigents d’ETA, pel que sembla poc conscients del difícil és, en l’era del terrorisme islàmic, aconseguir els seus objectius amb les armes enfrontant-se a un estat potent i amb importants aliats i mitjans, ha optat per tornar a la lluita armada abans que la seva ‘tropa’ es rovelli i quedar-se sense marxa enrera. És evident que els ha entrat por després de constatar que les bones paraules de Zapatero són només això, bones paraules.

Zapatero està però acorralat i el cop de porta d’ETA li ha arribat en el pitjor moment a nivell electoral. És en mans d’ETA i del PP. Del PP perquè si Rajoy és capaç de presentar una alternativa més creïble, centrada i amb la complicitat de forces com CiU i el PNB té moltes possibilitats de guanyar. Més després del resultat del 14-M. I en mans d’ETA perquè en funció de com d’impactants i sanguinaris siguin els atemptats d’aquí a les generals la seva imatge patirà molt o poc desgast.

El somriure i al tarannà de Zapatero, que tant va il·lusionar a Catalunya després del mandat absolutista de José María Aznar, sembla que ha estat simple façana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat