Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de juliol del 2007 | 17:12
Notícia · Política

Alec Reid: ?Ficar a Otegi a la presó ha estat una estupidesa, una autèntica bogeria?

El capellà irlandès Alec Reid fa balanç, en una entrevista al setmanari El Temps, de la situació del procés basc arran del trencament de la treva per part d’ETA. Reid creu que “ETA estava ben decidida a dur endavant el procés de pau”, el problema va sorgir “quan el PSOE va posar per condició deixar la qüestió de Navarra fora de la negociació. Batasuna va respondre que la qüestió de Navarra no era una exigència, però no volien que se’n parlés. A parer meu, aquí és on sorgeix un dels principals problemes de l’estat espanyol: la manca d’una veritable tradició en la cultura del diàleg”.
Reid creu que “l’error de Batasuna va ser proposar la qüestió de Navarra abans que es formés la mesa de negociació, perquè el PSOE va dir d’entrada que això no ho podia acceptar”. En aquest sentit, considera que “Batasuna havia d’haver esperat que comencés la negociació i aleshores parlar de Navarra. El procés es va blocar perquè el govern espanyol no va acceptar aquesta condició”. El capellà irlandès creu que la detenció del líder de Batasuna Arnaldo Otegi després de la fi de la treva no ha ajudat a salvar el procés de pau: “Ficar Arnaldo Otegi a la presó ha estat una estupidesa, una autèntica bogeria. Un procés de pau no pot funcionar si el màxim representant d’un dels bàndols és a la presó. No és propi d’un estat democràtic que els jutges actuïn d’aquesta manera. Crec que els jutges espanyols segueixen l’agenda que marca el PP. Un procés de pau s’ha de separar de l’actuació dels jutges. És inimaginable que a Irlanda del Nord un jutge hagués posat Gerry Adams a la presó en plena negociació”. Tot i això, Reid es mostra força optimista, ja que finalitza l’entrevista assegurant que “el procés de pau té problemes però no és mort, ni de bon tros, sinó que és una cosa que cal continuar”.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat