Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de desembre del 2014 | 16:44
Crònica · Madrid

La guerra del calendari: ¿on començarà el canvi?

El 2015 serà un any trepidant políticament. La cursa, frec a frec, entre el calendari electoral català i espanyol serà determinant per garantir l'èxit final del procés cap a l'Estat propi. Madrid controla totes les cartes menys una: la decisió de fixar la data d'uns comicis plebiscitaris a Catalunya.

Madrid · Aquesta és l'arma més important que té ara mateix l'independentisme -de fet, el president de la Generalitat- per evitar que l'unionisme prengui la iniciativa i obligui el projecte sobiranista a anar a remolc dels passos polítics que es puguin prendre a l'estat espanyol. Això seria letal, sobretot, perquè a partir de les eleccions municipals del mes de maig --que poden ser un vertader terratrèmol-- l'agenda a Madrid la marcarà Podemos.

Tot i no participar-hi directament amb aquesta marca, el previsible bon resultat de moltes candidatures unitàries d'esquerres situaran el debat en el terreny de la regeneració democràtica i la reforma constitucional. L'entorn de Pablo Iglesias creu, i així ho ha expressat en públic, que la manera de debilitar l'independentisme és rentant la cara a Espanya, marcant distàncies amb el bipartidisme de PP i PSOE.

Si Catalunya no ha convocat abans eleccions (febrer-març) es veurà atrapada per un procés constituent espanyol que, en funció de quins siguin els resultats de les municipals primer i de les espanyoles després, serà inevitable. Si hem renovat abans el Parlament, forjant una sòlida --i plural-- majoria favorable a l'Estat propi, el procés constituent català estarà blindat i serà imparable. I en cas que, més endavant, Espanya faci els deures i accepti dialogar hauria d'acatar la realitat catalana en marxa tal com és. És a dir, no tindria més remei que avenir-se a celebrar un referèndum d'autodeterminació. President vostè té la paraula.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat