Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de d'agost del 2010 | 16:10
Crònica · Pla de lleida

La cohesió, per qui la treballa

Sobta que els sociòlegs hagin perdut tant de temps mirant d'explicar-se què ho fa, que un grup social estigui cohesionat, quan la resposta sempre ha estat tan simple, tan òbvia: l'existència del PSC. Sorprèn, també, que els anomenats marxistes vulgars no s'adonessin que les relacions que determinen qualsevol realitat objectiva i subjectiva són, no pas les observables al dedins de la producció econòmica, sinó les que s'estableixen entre el carrer Ferraz, a Madrid, i el carrer Nicaragua, a Barcelona. El PSC és la garantia de la cohesió social a Catalunya. La palanca de tota interacció social satisfactòria. I, tanmateix, mai no ha guanyat unes eleccions al parlament del Principat: ¿què ho deu fer, que la majoria de catalans, en aquests comicis, donin curs lliure a pulsions socialment autodestructives?

A Lleida, fa dies que parlem de mesquites -del seu emplaçament adequat, de la seua clausura, de la seua reobertura condicionada-, d'imams -suspectes de ranejar el fonamentalisme-, de burques i nicabs -vetats a les dependències de l'ajuntament- i, en fi, de convivència. Convivència, en aquests rodals com en tants d'altres, vol dir equilibris precaris, i tanmateix duradors, travessats per desigualtats. Tensions, distensions i adaptacions mútues impensades. Animadversions confesses barrejades amb pràctiques conciliadores. Etc. s clar que les polítiques públiques hi tenen alguna cosa a veure, amb tot plegat. Però el ver protagonista, no cal dir-ho, n'és el poble. El poble fa la convivència, n'assumeix el costos i dóna forma i substància als seus èxits. La cohesió social és, per definició, una creació col·lectiva i, doncs, inapropiable. El PSC, garantia de...? La cohesió, com la terra: per qui la treballa. s tothom qui en pot presumir (si és que d'això es tracta), i és a tothom a qui correspon decidir, posem per cas, en quin marc estatal vol reforçar-la. L'apropiació simbòlica d'un bé col·lectiu per brandar-lo en contra d'un projecte radicalment democràtic és una tàctica digna de vells coneguts.      

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat