Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de de juliol del 2010 | 15:01
Crònica · Política

El trencaclosques Solidaritat Catalana

s possible complir amb la proposta d'una candidatura transversal que aglutini tots els partits d'obediència catalana per tal d'obtenir majoria absoluta i proclamar la independència? Pel moment, tot sembla indicar que no, a tenor de les primeres reaccions que hi ha hagut.

La proposta presentada aquest dimarts per Joan Laporta, Alfons López Tena i Uriel Bertran, es diferencia amb la de la Crida a una Conferència Nacional del Sobiranisme, promoguda pel Manifest 12 d'Abril que van impulsar el Dr. Moisés Broggi i d'altres personalitats, en què els primers no descarten fructificar en una nova candidatura en cas que no assoleixin el seu objectiu -que, pel moment, és el més probable-, és a dir, que podrien esdevenir nous actors en el panorama polític català, al costat d'altres partits i en coalició, possiblement, amb Reagrupament. Els segons, en canvi, no volen entrar en escena, sinó empènyer els actors ja existents a assolir la unitat.

La resposta dels partits ha estat negativa, a excepció de la formació de Carretero. CiU, ICV i la CUP han declinat formar part de la Solidaritat. ERC s'hi ha desmarcat afirmant que sense CiU no té sentit fer aquesta candidatura transversal. I, a pesar del suport que va obtenir de Jordi Fàbrega, portaveu de Decidim.cat i l'Entesa pel Progrés Municipal (EPM), les dues entitats s'han afanyat a desmarcar-se del seu posicionament afirmant que el de Fàbrega és un suport personal. No tot són males notícies pels promotors, però: el Cercle Català de Negocis (CCN) sí que s'hi ha adherit, i en tres dies més de 12.000 persones hi ha mostrat el seu suport; entre d'elles Isabel Clara Simó, Patricia Gabancho o Carles Móra -que ha denunciat que algú va suplantar el seu nom per enviar un comunicat als mitjans en què es criticava la candidatura. A més, López Tena ha expressat que encara no dóna res per perdut perquè encara s'estan mantenint converses "discretes" amb els partits.

En tot cas, i davant el probable escenari que arribi el setembre i la proposta no hagi aglutinat els partits, el cabàs no estarà buit per Laporta. Actualment, l'exdirigent del Barça té un partit sense base social, Democràcia Catalana. En teoria, el seu futur passa per una coalició amb Reagrupament -formació que ha reiterat novament la seva voluntat d'arribar a un pacte- però el partit de Carretero compta amb més de 3.000 militants i un treball d'implantació en el territori important. Amb la Solidaritat Catalana, Laporta tindria més força per pactar amb RCat ja que el seu no seria un projecte d'una única persona, com passa actualment. La presència de López Tena i Bertran, a més, dues persones que porten temps treballant en les consultes i reconegudes en el món sobiranista, són un punt a favor. I és que tot i que els dos segueixen sent militants de CiU i Esquerra (i Bertran n'és diputat), respectivament, l'allunyament iniciat arran del rebuig a la IP i la ILP per fer un referèndum sobre la independència es fa cada dia més gran. De fet, López Tena recordava en una entrevista a Tribuna.cat que seguia sent de CiU, però no descartava cap escenari en el futur -"tot és possible"- especialment si els grans partits no s'adherien a la Solidaritat Catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat