Com si fóssim a les acaballes del franquisme, ben bé al segle passat, un general jubilat, Pedro Pitarch, veu impossible la indepenència de Catalunya "por las buenas o por las malas".
Pitarch és un general retirat però cal reconèixer-li que també ha estat un home que ha exercit a posicions importants al Ministeri de Defensa i sobretot a organismes internacionals. Caldrà estar alerta sobre les repercussions d'aquestes declaracions, que serien considerades incomprensibles en qualsevol país important de la Unió Europea o de l'OTAN.
Avui, però, el ciutadà Juan Carlos, cap de l'Estat espanyol, ha fet una carta a la ciutadania espanyola ─a 48 hores de l'entrevista entre el President i Rajoy. És aquesta una maniobra intimidatòria? És un intent de fer callar els militars enretirats o la brunete mediàtica i poder, així, trobar ponts de diàleg amb Catalunya?
Voldíem que la realitat s'encaminés cap a aquesta darrera hipòtesi, donat que aquesta seria una postura intel·ligant del ciutadà Juan Carlos. Ell mateix haurà de començar-se a plantejar quin futur té la monarquia com a element de cohesió de l'Estat.
Amb la independència de Catalunya, una actitud bel·ligerant de la monarquia espanyola hauria de provocar que el nou estat es configurés com una república. I llavors seria impossible que la monarquia espanyola pogués jugar el paper que fa la reina d'Anglaterra vers la Commonwealth.