Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de maig del 2016 | 13:53
La fotografia · Territori

Intervenció de Josep Rull a l'ONU: "Sóc membre d'un govern que treballa per esdevenir un estat independent"

El conseller de Territori i Sostenibilitat  ha defensat  a Nova York el model català de treball en xarxa entre les diferents administracions per millorar les condicions de vida dels ciutadans, fugint de la recentralització administrativa que impulsa l'Estat espanyol i que "oblida el principi bàsic" defensat per Nacions Unides de "posar les persones al centre de les polítiques".

El conseller ha afirmat que "Sóc membre d'un govern escollit democràticament que treballa per esdevenir un estat independent", que també ha exposat la perspectiva del Govern sobre l'esborrany de la Nova Agenda Urbana que s'ha d'aprovar a la capital equatoriana i que vol ser un marc universal que guiï el desenvolupament sostenible de les ciutats. Prèviament, el conseller de Territori i Sostenibilitat havia saludat el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, "en nom de Catalunya".

Rull ha participat com un dels representants europeus a les audiències informals que formen part de la segona l'assemblea mundial del Grup de Treball Global de Líders Locals i Regionals (conegut com a Global Taskforce o GTF, per les sigles en anglès) que té lloc a la ciutat nord-americana. En aquesta conferència està previst que s'aprovi la denominada Nova Agenda Urbana (NAU), que vol ser un marc universal que guiï el desenvolupament sostenible de les ciutats. La trobada de la GTF serveix per discutir elprimer esborrany d'aquesta Nova Agenda i per demanar que l'ONU tingui en compte les aportacions de les ciutats i dels governs regionals en l'elaboració del document definitiu.

En aquest marc, Rull ha assegurat que "per a nosaltres és important treballar en xarxa" entre totes les administracions per assegurar el benestar dels ciutadans. Per aquest motiu, s'ha mostrat contrari a què la NAU"deixi la porta oberta a la recentralització". "No hem de tenir por a treballar des de la base, donar eines i força al món local i regional, perquè aquesta és la millor manera d'acompanyar la Nova Agenda Urbana",ha defensat.
Rull ha posat com a exemple positiu de la descentralització el desenvolupament econòmic i social assolit a Catalunya des de l'arribada de la democràcia i ha criticat "els moviments contraris" que impulsa l'Estat actualment "que s'obliden de posar les persones al centre". Així, ha recordat les "excuses" de l'Executiu espanyol per bloquejar la Llei catalana d'emergència social, "que només vol pal·liar el patiment de ciutadans que perden casa seva o pateixen la pobresa energètica".
El representant del Govern ha aprofitat el fòrum internacional per reivindicar el paper de l'executiu català: "Sóc membre d'un govern democràticament escollit per esdevenir un estat independent".

El conseller ha expressat el seu suport a alguns dels principals conceptes que recull l'esborrany de la NAU, començant precisament pel de "posar les persones al centre" de qualsevol acció pública per garantir el seu benestar. En aquest sentit, ha defensat "el principi de no deixar ningú enrera", concentrant l'actuació de les administracions "en apropar els més desafavorits a la resta per avançar plegats".
Igualment, s'ha mostrat d'acord amb el principi, que defensa la NAU, de "ciutats compactes, amb barreja d'usos, policèntriques, amb una densitat suficient per generar economia i ocupació, que garanteixi l'accés a un habitatge digne, aptes per moure's en modes sostenibles, amb un transport públic accessible" i amb "espais públics de qualitat". Es tracta, ha explicat Rull, del model català, que veu"l'urbanisme i la planificació territorial com una eina poderosa" al servei del benestar social.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat