Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de desembre del 2013 | 17:52
Crònica · Seguretat
Àlex Calvo
Expert en seguretat i defensa a l'Àsia i catedràtic convidat a la Universitat de Nagoya (Japó)

La importància de les fonts obertes en la persecució dels crims de guerra

L'anunci de la data i preguntes del referèndum semblen haver provocat una altra onada d'amenaces d'ús de la força contra Catalunya. Malauradament això no és cap novetat, i confirma que no hi ha cap argument, ni un, per a romandre sota el jou espanyol.

En aquestes circumstàncies és molt important fer tot el possible per a, idealment, dissuadir la comissió de crims de guerra, i en cas que acabin tenint lloc, assegurar el judici als culpables. Per sort les noves tecnologies faciliten llur identificació. No són, naturalment, cap garantia absoluta, però fan molt més fàcil la tasca.

En aquest sentit és molt important que tant a nivell públic, per part dels organismes corresponents, com de forma descentralitzada per la població, es procedeixi sistemàticament a la recopilació de dades de tots aquells que amenacin amb la comissió de crims de guerra a Catalunya, o que efectivament els duguin a terme. Perfils i missatges a les xarxes socials, fotografies, dades a registres públics, són senzillament algunes de les fonts d'informació a tenir molt en compte.

L'objectiu és doble. En primer lloc llançar el missatge, a qualsevol que se senti temptat d'emprar la força, que sabem qui és. Que no es podrà protegir rere l'anonimat. Que no hi haurà cap màscara ni cap passamuntanyes que eviti l'acció de la justícia.

Cal fer que s'ho pensi dos cops, o tres, abans d'obeir una ordre contrària a l'ordenament jurídic internacional i les lleis de la guerra. En segon lloc, si malgrat això s'acaben produint crims de guerra, l'objectiu ha de ser la plena identificació de tots els culpables, a fi i efecte de procedir al seu càstig un cop recuperada la independència, visquin on visquin.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat