Tomeu Martí abandonarà la coordinació de l'Obra Cultural Balear (OCB) a finals d'any per a posar-se a treballar per la construcció de l'única ràdio privada en català a les Illes Balears, Ona Mediterrània, que previsiblement iniciarà les seves emissions regulars a partir de desembre. Martí, un dels impulsors del nou mitjà de comunicació, porta més de vuit anys creant i desenvolupant projectes de país des de l'OCB i és també un conegut activista, escriptor i periodista de les Illes Balears.
-Com va néixer la idea de crear Ona Mediterrània?
-Va ser a partir de la iniciativa de Francesc Ribera "Titot" que es va posar en contacte amb mi i amb l'OCB. Finalment, ens vam posar d'acord amb l'associació Voltor, un grup de ciutadans a les Illes, i el projecte va posar-se a caminar. Vam començar amb la idea de crear una campanya per captar accionistes i subvencionar la ràdio a partir de la captació d'accions. Ara hem establert una associació anomenada Ona Mediterrània, com la ràdio, formada d'accionistes que paguen una quota anual de 50 euros. A partir d'aquest import pretenem crear i mantenir el nou mitjà.
-Com teniu en compte el precedent de Televisió de Mallorca i Ona Mallorca, clausurats el passat 2011 pel govern de les Illes? Com afecta al naixement d'Ona Mediterrània?
-Ona Mediterrània parteix de la base que el tancament d'Ona Mallorca i Televisió de Mallorca va deixar un espai de comunicació buit. En aquest sentit sí que tenim en compte el tancament d'Ona Mallorca i Televisió de Mallorca però nosaltres ens proposem crear una nova ràdio de qualitat, mallorquina i plural. Volem oferir sobretot informació de proximitat i volem ser un instrument al servei de la societat civil que aporti valors positius com la llengua i cultura pròpies, el territori, els drets humans… També volem estar al servei de l'economia i de la indústria de les Illes, i ser un motor cultural del territori.
-Quin és aquest espai buit que van deixar Ona Mallorca i Televisió de Mallorca?
-És l'espai de la comunicació en català i dirigit a la gran majoria social de les Illes Balears. Al territori ja tenim una ràdio en català, IB3 ràdio, de titularitat pública, però aquesta és molt sectària i està totalment centrada en la política del Govern i de José Ramón Bauzá. La tasca d'IB3 Ràdio es basa en ridiculitzar allò mallorquí, és un cavall de Troia perquè genera autoodi, un odi per tot allò propi d'aquí, allò nostre. Amb Ona Mediterrània pretenem tot el contrari, volem posar en valor tot allò propi del territori, i fer-ho amb qualitat i rigorositat. Aquesta funció és la que pertoca a un mitjà dirigit a la majoria social de les Illes però per ara no en tenim cap.
Les elits de Madrid pretenen que Mallorca sigui només la seva segona residència i no que sigui allò que realment és"
-Per què creu que existeix aquest espai buit comunicatiu a les Illes Balears si realment és allò que reclama la majoria social del territori?
-Perquè a les Balears encara hi predomina un ideari provincià que defensa i valora tot allò que ve de fora per sobre de tot allò que prové d'aquí. En comunicació això es tradueix en valorar les ràdios en anglès, en alemany, o ràdios estatals com la COPE o la Ser per sobre de qualsevol altra. Però aquests mitjans no es dirigeixen a la majoria social mallorquina ni de les Illes.
-Què ho fa que el Govern de les Illes no procuri una comunicació dirigida a la majoria social de les Illes?
-El govern de Bauzá procura tot el contrari, està format per una mentalitat comlpetament colonial amb la qual només es valora allò que ve de fora les Illes. Ara mateix al territori hi ha una lluita important entre una elit comunicativa, dirigida per Pedro J. Ramírez, i la resta de mitjans i professionals del territori. I Bauzá és el servent d'aquesta elit: el famós episodi de ls piscina de Pedro J. Ramírez és una bona metàfora del que passa a les Illes Balears: les elits de Madrid pretenen que Mallorca sigui només la seva segona residència i no que sigui allò que realment és. També existeix, però, la Mallorca que no vol ser un servent de Madrid, una Mallorca amb autoestima, i aquesta és la majoria social de les Illes.
-Quines novetats presentarà Ona Mediterrània?
-Ona Mediterrània naixerà al desembre amb una programació estàndard per a una ràdio generalista. Pretenem comptar amb uns serveis informatius potents ja que volem fer informació de tot tipus i sempre centrada en les Illes Balears. Tenim preparat un programa matinal, un concurs, un programa dirigit pel periodista Pep Suasi, un programa informatiu i un programa dedicat als esports. També comptarem amb la col·laboració d'altres ràdios com és el cas de Ràdio Andorra, que ens aportarà el programa Estira la llengua. Tota la programació serà íntegrament en català.
-El nou mitjà de comunicació neix amb alguna vinculació amb la resta de mitjans de comunicació dels Països Catalans?
-A nivell de la FM (Fraqüència Modulada) Ona Mediterrània només podrà emetre a Mallorca, però a través d'altres dispositius i d'internet podem emetre a la resta de Països Catalans. A través dels continguts d'Ona Mediterrània, però, nosaltres pretenem emmarcar el nou mitjà dins de la realitat dels Països Catalans. De fet, actualment estem negociant acords amb La Xarxa, la plataforma de comunicació de Barcelona que dóna suport a l'audiovisual local. Si les negociacions arriben a bon port Ona Mediterrània pot ser una ràdio fructífera ja que ens podrem nodrir de continguts tant del Principat com de ràdios locals d'arreu dels Països Catalans.
Si aconseguim assolir els 2.000 socis en el primer any, tindrem garantida la continuïtat de la ràdio"
-Precisament fa poques setmanes que als Països Catalans s'ha viscut un nou episodi de tancament d'un mitjà de comunicació íntegrament en català, Canal 9. Quan Ona Mediterrània engegui les seves emissions regulars es conertirà en l'única ràdio privada que emet en català a les Illes, quin creu que és el futur que li espera?
-Nosaltres confiem sobretot en la ciutadania de les Illes. En aquest sentit li hem demanat i li demanem de nou el seu suport per a que s'associïn a Ona Mediterrània. Si aconseguim assolir els 2.000 socis en el primer any, tindrem garantida la continuïtat de la ràdio. Des d'aquí volem fer una nova crida també als amics i la gent del Principat per tal que ens ajudin i s'associïn a Ona Mediterrània per tal de garantir el projecte. Quant al perill de tancament per part del Govern de Bauzá, és clar que des d'Ona Mediterrània volem ser molestos i volem trencar l'status quo polític però pretenem ser la veu de la gran majoria social del territori.
-Finalment, veu factible un canvi de color polític a les properes eleccions de les Illes Balears després del gran esclat social que ha viscut el territori els darrers mesos?
-És clar que entre els anys 2012 i 2013 s'ha vist a les Illes un canvi en la majoria social del país, una presa de consciència col·lectiva, massiva, d'allò que sempre ha estat el mallorquinisme polític –el corresponent catalanisme del Principat. Però un canvi de color polític en les properes eleccions és una cosa que encara fa de mal dir. És cert que el procés de transformació s'ha accelerat i ara el canvi polític va més de pressa però no m'atreveixo a dir res. El canvi crec que serà una realitat si José Ramón Bauzá es torna a presentar a les properes eleccions al capdavant del PP: això provocaria una davallada històrica de vots del Partit Popular. Però es necessita també que una força política reculli també el moviment social que s'ha iniciat al territori. La unitat de les esquerres de les Illes que representa Més Mallorca sembla que pot ser el braç polític que millor pot recollir aquesta voluntat de canvi, però caldrà veure com evoluciona.