Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 6 de de novembre del 2013 | 18:19
Entrevista
Antoni Gisbert
Secretari de l'ACPV

"Tancar RTVV suposa un parèntesi. Allò que un govern desfà, un altre ho pot refer"

El secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Antoni Gisbert, ha valorat el tancament de RTVV com un "fracàs absolut del lideratge" d'Alberto Fabra i ha dit que l'eliminació de l'ens públic suposa un divorci amb la societat valenciana, "fins i tot amb la representada pel PP".

Encara en estat de xoc per la fulminant notícia del tancament de RTVV, Antoni Gisbert, secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), ha anunciat a Tribuna.cat que l'entitat estudia la convocatòria d'accions i mobilitzacions en resposta a la decisió "política i sobretot personal" d'Alberto Fabra, el president de la Generalitat Valenciana que, al principi de la seva legislatura havia mostrat la cara més progressista en permetre les emissions de TV3 al territori.

- Com s'entén que algú que pertany, aparentment, a la branca menys conservadora i anticatalanista del PP ara decideixi el tancament fulminant de RTVV?
- Alberto Fabra ens ha decepcionat totalment, amb aquesta decisió ha demostrat a la societat valenciana que no és un home de conviccions. No es pot acceptar, d'una banda, que s'emeti TV3 al territori mentre que, alhora, es tanca la totalitat dels mitjans públics del País Valencià. Fabra s'ha deixat empresonar per la direcció del PP i ha fet ressuscitar el vell fantasma de l'anticatalanisme.

- Com valoreu, des de l'entitat, el tancament de RTVV?
Es tracta d'un error greu. Aquesta decisió és personal de Fabra i és política exclusivament, ja que no es justifica en cap cas per motius econòmics. Cal deixar clar que el tancament de RTVV és costós, no és com tancar un petit negoci, abaixar la persiana i au. El més econòmic és generar un pla de viabilitat. Per altra banda, el tancament de RTVV el veiem, des de l'ACPV, com el resultat del constant intervencionisme polític de l'ens. Les polítiques dels successius governs de la Generalitat Valenciana quant a comunicació pública han estat de creixent intervencionisme, tant a Canal9 com a la resta de mitjans. És un fenomen que va començar amb el primer govern del PSPV i Amadeu Fabregat i que cada cop ha anat a més. Tancar RTVV mostra sobretot la manca de lideratge polític que hi ha, avui dia, al País Valencià: en lloc de buscar solucions, Fabra decideix tancar l'ens, sense consultar-ho, sense consens. Això no és una solució.
El tancament de RTVV és costós, no és com tancar un petit negoci. El més econòmic és generar un pla de viabilitat"
- Quina és la solució per a RTVV, doncs?
- Si políticament no es troben solucions per a Canal9 i per als mitjans públics del País Valencià, des de l'ACPV iniciarem les accions necessàries per a reeixir el vell projecte de RTVV que vam proposar a l'inici de la democràcia.

- Quin és aquest vell projecte?
- Quan es va decidir obrir Canal9, a finals els anys 80, des de l'ACPV vam fer campanya per a què la televisió pública valenciana fos exclusivament monolingüe, en valencià, amb continguts de qualitat i amb complicitat amb el món cultural i la indústria. Un projecte que existeix a molts llocs, només cal veure la BBC del Regne Unit. El propòsit lingüístic el vam aconseguir, però el projecte es va estroncar parcialment, ja que l'intervencionisme polític ha estat marca de la casa des de sempre, com ho demostren els canvis fulminants de directors de RTVV cada cop que canviava el color polític del govern. A banda, esclar, de les famoses paraules prohibides, que cada director n'ha tingut les seves pròpies.

- Quines accions teniu en ment, des del l'ACPV, davant del tancament de l'ens públic?
- D'entrada, l'ACPV fa una crida a Alberto Fabra per a obrir un procés de diàleg i replantejar de bell nou la seva decisió. Li proposem aglutinar-nos amb el sector de la cultura, la indústria audiovisual i amb els treballadors per tal de donar-li una sortida a RTVV, perquè el projecte és viable. Ha de quedar clar que RTVV és viable.

- Com s'explica, llavors, l'ERO que havia endegat el govern a RTVV?
- Per una manca de lideratge polític i de diàleg. L'ACPV així com altres entitats culturals, junt amb els partits polítics, les associacions i els professionals de l'ens poden posar-se d'acord per a dissenyar una televisió pública econòmicament viable. Ja tenim les infraestructures creades, i aquest és el pas econòmicament més costós, el projecte és perfectament viable. També cal recordar que al País Valencià tenim capacitat de producció pròpia, i que els professionals formats hi són, les entitats socials i culturals també hi són, la indústria audiovisual també hi és, ho tenim tot per a tirar endavant el projecte: és fàcil fer-ho si hi ha diàleg, només cal voluntat política.
Tenim capacitat de producció pròpia, tenim professionals i també indústria audiovisual, només cal voluntat política"
- Contempleu, des de l'ACPV, que RTVV desaparegui?

- Home, tot és possible, pot ser però ho veig complicat. És molt car tancar RTVV, veurem com encara el govern aquests costos. Amb tot, en el pitjor dels casos el tancament de RTVV suposaria només un parèntesi, perquè allò que un govern desfà, un altre ho pot refer. Tampoc no és gaire probable perquè suposaria un fracàs absolut del govern de Fabra, una taca en la seva legislatura: passaria a la història del País Valencià com el president que va tancar RTVV, de la mateixa manera que Camps ha passat a la història com el president del Gurtel i de l'intent de fer desaparèixer TV3 i l'ACPV del mapa. I seria un divorci amb la major part de la societat valenciana, fins i tot amb la representada pel PP. Sabem que hi ha baralles internes sobre aquesta qüestió, no tothom hi està d'acord.

-Creieu que aquest serà un punt d'inflexió en l'hegemonia del PP al País Valencià? Un nou rumb polític pot néixer al territori a conseqüència d'aquesta decisió?

- Sincerament crec que no. L'hegemonia del PP al País Valencià ja fa molt temps que està en crisi, aquesta decisió d'Alberto Fabra l'únic que pot fer és accelerar un procés que ja està en marxa. El que passa ara és que el PP al País Valencià ha esgotat el seu model, el projecte que tenia per al territori, i que només tenia sentit en unes condicions concretes, en plena bombolla immobiliària, quan hi havia diners i tirant de lideratges aparents. Ara, un cop tot això s'ha enfonsat, el PP ha perdut la seva hegemonia i no troba la manera de refer-se. A això se li afegeix el sorgiment d'un nou País Valencià, amb nous espais de política nacional i d'esquerres, un sorgiment que està fent-se de manera progressiva. El mapa polítics està canviant: cada cop s'allunya més de la seva similitud amb l'Estat espanyol per a apropar-se a les distribucions polítiques del Principat, el bipartidisme PP-PSOE de l'Estat espanyol ja no funciona. Aquest fenomen es veu encara més a nivell municipal, on el canvi polític ha estat espectacular. Si a això també li sumes el canvi social i la crisi econòmica, el canvi de tendència al territori queda confirmada.

- Finalment, heu preparat accions concretes en els propers dies com a resposta al tancament de RTVV?
En els propers dies ens reunirem per planificar una resposta conjunta, encara estem reaccionant a tot plegat. Està clar que durem a terme accions coordinades amb entitats per a denunciar la decisió i segurament seran de mobilització. El com encara s'ha de veure.


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat