Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de d'abril del 2014 | 19:28
La fotografia

Les recomanacions de Tribuna.cat per aquest Sant Jordi 2014

Des de Tribuna.cat volem celebrar la diada de Sant Jordi d'enguany recomanant alguns dels monogràfics imprescindibles per aquest any transcendent a nivell polític, social i econòmic a Catalunya.

M. Folch · La singularitat i diferenciació que adquireixen les diades de Sant Jordi, any rere any, a Catalunya no deixa de ser sorprenent. Enguany, la jornada ve marcada per l'efervescència social a Catalunya, liderada per tricorni que representen l'ANC, Òmnium i l'AMI, per un procés de transició nacional ja imparable a nivell polític.

També per l'encara persistent i crònica crisi econòmica, per les eleccions europees del proper 25 de maig i per una bona notícia al món comunicatiu català: El Punt AVUI Televisió. Amb la voluntat de fer comprensible el sudoku català --l'actual status quo tan canviant a Catalunya-- i també amb l'objectiu d'advertir-ne els canvis i de perdir els grans aventatges que suposa la independència de Catalunya, el periodista del Diari ARA, Oriol March, s'ha estrenat amb el nou monogràfic Per què sí a la independència? Conversa entre Muriel Casals i Carme Forcadell

March, conscient que el procés va, com ja s'acostuma a dir, de baix a dalt, ha juntat en aquest llibre dos dels timons que dónen rumb a la societat catalana avui dia, Forcadell i Casals, les capdavanteres de les dues entitats pioneres del país, Òmnium Cultural i l'Assemblea. Ambdues entrevistades esvaeixen els dubtes de la viabilitat de la Catalunya independent i avancen els valors que han de presidir el nou estat català i els arguments que sostenen el doble sí de la consulta del proper 9N.

D'entre els llibres que més han ajudat a comprendre l'actual greuge que comparteixen el conjunt de territoris dels Països Catalans s'hi troba Asfixiant la llengua. Crònica dels atacs del PP contra el català de Roger Buch, doctor en Ciències Polítiques per la UAB i col·laborador puntual de Tribuna.cat. Buch ha fet la crònica de l'autèntic cop d'Estat a la llengua catalana en el propi territori: el tancament de Canal 9, les desconnexions de TV3 al País Valencià, les traves a l'ensenyament en valencià al territori, les mesures de trilingüisme a les aules de les Illes Balears, el despropòsit del LAPAO a la franja, la llei Wert i l'escalada de sentències d'alts tribunals contra la immersió, entre molts d'altres episodis.

En un intent de comprendre el passat per a poder fer el pas endavant decisiu de Catalunya, les autobiografies de l'escriptor Àlvar Valls i del periodista Miquel Sellarès posen el lector en context i aporten l'àmbit adeqüat per a conèixer moments i escenes desconegudes de la història recent del país. Valls, que a la dècada del 1970 va ser un independentista enquadrat primer al Front Nacional de Catalunya i després a l'organització EPOCA, fa palès el seu testimoni de primera mà dels convulsos anys del tardofranquisme, la Transició, la lluita per l'independentisme i els seus posteriors exilis a París i Andorra. Per la seva banda, Sellarès aporta a Construint un estat nou. Memòries polítiques el testimoni de 50 anys d'activitat política i cultural tot passant pels moments cabdals de la història catalana, amb especial èmfasi en la creació del cos dels Mossos d'Esquadra i la seva expulsió de Convergència Democràtica de Catalunya.

Finalment, el monogràfic De la Segona República a la Transició porta el lector cap a la visió del ja traspassat Josep Benet, polític que va aconseguir ser el senador més votat en la història de la democràcia espanyola. El llibre exposa la seva visió de la Catalunya recent, des de la Segona República (a partir de 1931) fins al moment de la mort de Benet, i fa esment a episodis com la guerra civil, l'exili, l'intent de genocidi cultural contra Catalunya durant el franquisme, la resistència cultural i política de la postguerra i la difícil Transició espanyola.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat