Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 15 de de juliol del 2009 | 15:51
Notícia · Internacional

Jordi Pujol lamenta la "desídia política i social" existent davant el 650è aniversari de la Generalitat

Barcelona · En un article en què ha evitat posicionar-se sobre el nou model de finançament, Jordi Pujol ha enviat un "comentari crític" al "nostre Govern, el nostre Parlament i la nostra societat" ja que "pràcticament" no s'ha parlat del 650è aniversari de la Generalitat. Per l'expresident, "resulta sorprenent que no s'aprofiti una ocasió clara com la dels 650 anys per fer pedagogia de la Generalitat", "de

presentar-la com a la nostra màxima institució política i per tant de contrarestar el risc que hi pot haver "i que de fet hi ha" que per als catalans vagi esdevenint un òrgan administratiu".

Pujol ha afirmat que "qualsevol gremi o qualsevol modesta associació celebra el seu centenari amb molta més il·lusió, i amb més de ressò. I això ens sembla greu pel que significa de desídia política i social". Per remarcar-ne la importància, l'exdirigent ha explicat que "ara es discuteix si es compleix o no l'Estatut d'Autonomia" i el finaçament, "una discussió molt important -afegeix- però no discutiríem res d'això, o ho discutiríem com una Diputació Provincial que reclama més recursos del Ministeri d'Administració Local, si no disposéssim del contingut històric, polític, identitari i institucional que ens empeny a tal discussió".

Repassant la història, Pujol recorda que la Generalitat va ser creada "per dur a terme diverses tasques polítiques, socials, econòmiques i militars, però la principal era defensar les Constitucions de Catalunya" i, per tant, per ser "l'organisme que feia de Catalunya [...] un subjecte polític amb personalitat pròpia". El fet que "el moviment de recuperació política i identitària de Catalunya" hagi "reivindicat sempre el retorn de l'autogovern. De l'Estatut en llenguatge actual", suposa "la continuïtat de la personalitat política pròpia de Catalunya, i la seva singularitat dintre de l'Estat espanyol", diu l'expresident. I afegeix que "encara que estigués legalment suprimida, també ho ha representat sempre que Catalunya s'ha defensat de l'assimilació i de la negació de la seva realitat com a poble".
Davant aquestes dades, "resulta sorprenent", diu Pujol, que no s'aprofiti l'aniversari per remarcar el valor de la Generalitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat