La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest matí una nova edició del seu informe anual sobre l'estat del català, en el qual hi denuncia l'atac permanent de l'Estat a la llengua en molts dels àmbits i territoris dels Països Catalans.
M. Folch ·
El català és la 7a llengua més apresa a tot Europa i compta amb més de 10 milions de parlants arreu del planeta. Tot i això, pateix encara una inexplicable manca de reconeixement oficial i jurídic i està experimentant una ofensiva sense precedents per part d'institucions com el govern de l'Estat i diversos governs autonòmics.
Aquestes són les principals conclusions de l'InformeCAT d'enguany, el document de la Plataforma per la Llengua amb el qual l'entitat analitza l'estat del català any per any. En aquest nou document, la Plataforma ha indicat que el català i els drets lingüístics dels catalanoparlants són una qüestió d'Estat oblidada tant per l'Estat espanyol com pel govern català en alguns àmbits.
L'InformeCAT també treu a la llum que l'ofensiva sense precedents per part de l'Estat i de diversos governs autonòmics a través d'atacs explícits i evidents no són "gens casuals i tenen com a principal objectiu aturar el procés engegat a Catalunya per decidir el seu futur".
La Plataforma per la Llengua ha denunciat que, tot i que la llengua catalana paga els plats trencats de l'Estat, aquesta ja ha passat el llindar dels 10 milions de parlants i també és la 14a llengua més parlada i la 7a més apresa entre els joves de la UE. Però és encara poc present en àmbits com la justícia (enguany hi ha hagut un 25% menys de sentències en català), el cinema (l'oferta de cinema en català només ha crescut un 1% des del 2011 tot i que els espectadors han augmentat un 7%) o el joc i la joguina (menys d'un 8% de les joguines inclouen la nostra llengua).
Podeu consultar l'InformeCAT 2014 a la secció documents de Tribuna.cat.