Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de de novembre del 2009 | 16:15
Notícia · Societat civil

Denunciada l'enèsima vexació lingüística per part dels cossos policials

Palma · Reproduïm de Tribuna Mallorca · Ramon Socías va camí d'establir un nou rècord d'agressions i vexacions policials a ciutadans de Mallorca per motius lingüístics. El passat dia 11, Pau Mas fou interrogat, malmenat i identificat per dos agents de la Policia Nacional pel simple fet de dirigir-s'hi  en català. Mas anava pel carrer quan fou aturat pels policies; el jove els contestà en català, cosa que enrabià els agents, i l'obligaren a que se'ls dirigís "en español". Com que Mas no va canviar de llengua, els policies l'identificaren i el registraren. Finalment, el deixaren partir amb amenaces que anàs alerta.

L'Obra Cultural Balear ja s'ha posat en contacte amb el jove, i l'Oficina de Drets Lingüístics de l'entitat s'ha ofert per fer un seguiment del cas. L'OCB torna a lamentar, una vegada més, l'actitud dels poders de l'estat, responsables directes del comportament dels cossos policials, que aquí són representats per Ramon Socias. El Delegat del Govern, de moment, no ha mostrat ni la capacitat ni l'interès per arreglar aquestes desagradables situacions, que es van succeint mes rere mes, i la llista s'allarga i s'allarga sense que hi vulgui fer res. PSM, Esquerra, i fins i tot la majoria del Parlament -és a dir, també el seu propi partit- ha demanat a Socias que doni explicacions i talli en sec el comportament colonialista dels seus agents, i tanmateix, ell segueix sense fer-ne cas. Les úniques paraules de Socias són a través dels mitjans, i consisteixen en tirar pilotes fora, mentir -com quan va negar tenir cap denúncia d'Ivan Cortès després que fos apallissat per dos policies a l'aeroport-, i fins i tot acusar a les víctimes de provocadors. Per Socias, parlar en català és, senzillament, una provocació.

Mentrestant, ara ha estat Pau Mas, però potser demà ens trobarem amb una nova denúncia, nous agents de la Policia Nacional o de la Guardia Civil que han insultat o detengut a qualsevol ciutadà mallorquí que no cercava problemes, just xerrava en la seva llengua, i unes noves declaracions de Ramon Socias, basades o bé en el silenci més vergonyós, o una resposta més vergonyosa encara dient que ell no en sap res de res. En qualsevol cas, resposta indigne de la seva responsabilitat, això sí, ben pagada amb doblers públics.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat