Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de juny del 2014 | 18:40
Opinió · Política
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània

La nació espanyola i la nació catalana

En la valoració institucional que el president de Catalunya va fer ahir sobre la decisió del rei Joan Carles d'abdicar la corona, va exposar tres eixos on clarament expressava la veu de la nació.

Expressava, primerament, el respecte per la decisió del rei Joan Carles I d'abdicar i les decisions que prengui l'Estat espanyol sobre el model que en sorgeixi. Sigui com sigui, des de CDC seguirem treballant per tal de trobar el camí adequat per poder votar el dia 9 de novembre. I allò que és important de tenir clar, amb un marc institucional diferent a l'actual.

Això vol dir, que el debat a l'Estat espanyol, que pugui sorgir d'un eventual referèndum sobre si monarquia o república, serà un debat espanyol. Des de CDC tenim clar que el nostre debat no és sobre monarquia o república, sinó sobre el futur de Catalunya. El nostre debat serà, en tot cas, i en el marc d'una Catalunya independent, si volem una república parlamentària o volem una república presidencialista o semipresidencialista.
En la relació entre Catalunya i l'Estat espanyol ha d'haver-hi la possibilitat de decidir lliurement"
En un segon eix, ens recordava que el poble català va fer, l'any 1978, una aposta sincera i molt compromesa amb el pacte constitucional. Les grans institucions de l'Estat espanyol havien de ser les garants del bon compliment d'aquell pacte. El poble català va apostar-hi de manera clara, però després de 40 anys una part significativa de la societat catalana se sent distanciada, desafectada i desconnectada amb la majoria d'aquestes institucions.

Però del discurs del president Mas em quedo amb el tercer eix, que parla del desig del millor pel nou monarca i per la nació espanyola, i on emfasitza també el desig del millor per a Catalunya i la seva gent, per als 7 milions de catalans i catalanes que conformem aquesta societat. Així que, arribats a aquest punt, en la relació entre Catalunya i l'Estat espanyol, ha d'haver-hi la possibilitat de decidir lliurement, de manera democràtica i pacífica, el nostre futur com a nació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mireia Canals i Botines
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània
Opinió · Unió europea
Cooperació territorial a la Mediterrània
Opinió · Política
Interferir en els afers interns dels Estats
Opinió ·
"No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen"
Opinió ·
'Grexit'?
Opinió ·
A propòsit dels Drets Humans, un edifici en blau
Opinió · Política
'Let Catalans Vote', llibertat d'expressió
Opinió · Política
La idea circulant en molts racons de la UE a propòsit del 9-N
Indica publicitat