Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de gener del 2013 | 17:08
Opinió
Marta Rovira
Sociòloga

Convèncer i sumar

Un cop iniciada la legislatura, comença un període difícil i alhora apassionant. El país demana fer un pas, com es confirma enquesta rere enquesta, confirmant el punt d'inflexió que va marcar la Diada del 2012. Després d'aquella mobilització històrica, semblava que la societat civil es trobava en una mena de ressaca que conduïa a una certa letargia. 

Però anem veient que des de la societat civil, en paral·lel al que succeeix a l'escena política, no es para de fer feina, oportunament publicitada a través de les xarxes socials i de la implicació de nombroses veus, personalitats i iniciatives que sorgeixen a diferents àmbits. L'olla no ha parat de bullir. I la barreja que cou es va enriquint amb el pas del temps.

L'horitzó d'una consulta que, tingui la fórmula que tingui, serà vinculant per la simple voluntat plebiscitària que s'expressa des d'una majoria de catalans, marca des d'ara una fita en la qual es catalitzarà tot el procés cap a la consecució de la sobirania plena del Principat de Catalunya. La consulta és el símbol de la democràcia, i és alhora el repte a superar. Fer-la possible és la tasca dels polítics. Guanyar-la segurament és la tasca de la societat civil, d'aquest cúmul d'entitats i de persones que fa temps que es congrien per fer néixer un nou demà per al país. 
Cal fomentar la suma de voluntats al voltant del dret a decidir d'una manera clara i directa"
La tasca sembla evident: convèncer el màxim de persones per assegurar una victòria àmplia en una consulta sobre la independència de Catalunya. Però la realitat és més complexa que no pas això. I seria un error treballar només per convèncer votants. Cal també sumar transversalment, saber articular-se amb aquells sectors de la societat catalana que no provenen de la tradició del catalanisme reivindicatiu. Cal anar als barris, doncs, no a buscar simplement nous independentistes, sinó a interlocutar amb la societat civil que hi és present, que hi porta iniciatives des de fa anys i que treballa des de la base social.

La intel·ligència demostrada en les consultes per la independència és un precedent que cal aprofitar. Les consultes van aconseguir una doble fita: la capacitat d'articular horitzontalment les persones i la capacitat de sumar diferents sensibilitats ideològiques a una mateixa causa. Gràcies a aquesta fórmula virtuosa, es van crear nous vincles entre l'independentisme de sempre i un nou independentisme basat en uns valors menys patriòtics però molt poderosos: la voluntat d'expressar-se lliurement a través d'un nou repte democràtic que donava aire a molts catalans emprenyats.
Cal construir nous lligams entre entitats històricament allunyades i sumar a tothom que vol participar amb la seva pròpia veu en aquest procés tan transcendental"
Ara caldria reprendre aquest esperit. Fomentar la suma de voluntats al voltant del dret a decidir, del dret a expressar en una consulta el futur que els catalans volem per al nostre país, d'una manera clara i directa. Ens hem de poder pronunciar sobre la independència, directament i sense matisos, perquè aquesta és la pregunta que necessitem respondre com a societat.

En aquesta nova etapa no n'hi haurà prou amb la força dels arguments. Caldrà també construir nous lligams, noves aliances entre entitats que havien estat històricament allunyades, articular la societat civil d'una manera més àmplia que mai, sumant a tothom que vol participar amb la seva pròpia veu en aquest procés tan transcendental. Sumar, compartir, més que convèncer.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Rovira
Indica publicitat