Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 7 de de novembre del 2014 | 18:59
Opinió
Marta Rovira
Sociòloga

Fer cua per demanar un somni

En una presentació del número 6 de la Revista MirmandaRepública sense République el 2011, Francesc Canosa va fer una definició molt interessant del republicanisme català, assenyalant que és més proper a la matriu americana que no pas a la francesa, perquè es basa en una forta adhesió a la llibertat individual.

El republicanisme català concep l'acció col·lectiva com la suma de les decisions de cadascun dels individus que l'emprenen. La república, doncs, no és quelcom que actua des de l'Estat, de forma dirigista, sinó que actua des de la societat mateixa.

Em sembla una visió molt apropiada per explicar la manera com s'ha organitzat la consulta del 9 de novembre. Una organització basada en el voluntariat de milers de persones, cadascuna de les quals ha decidit individualment i lliurement participar-hi. En aquest escenari, mentre les notícies dels mitjans de comunicació se centren en la possibilitat que el govern de la Generalitat incorri en alguna mena d'il·legalitat, deixen de banda la imatge que probablement serà més rellevant del dia 9 de novembre: les cues per votar.
Com més cues, més gran serà la força d'aquest canvi, i més lliures els ciutadans per liderar-lo"
A aquestes alçades de la pel·lícula aquest és el punt clau de la batalla simbòlica. No pas la naturalesa legal de la consulta, sinó el seu valor simbòlic. Contra el qual, la imatge dels tancs de l'exèrcit espanyol passejant pels volts de Barcelona no pot fer res. Ara mateix, és molt difícil que el govern espanyol trobi la manera d'aturar un gest col·lectiu que porta implícit la desobediència, sigui formal o no, perquè recull un acte de llibertat de milers de persones contra la imposició de la realitat que voldria l'Estat.

La suma de milers o milions de gestos individuals, de gestos de paciència de persones anònimes que han decidit lliurement que faran cua. No hi haurà cap acte subversiu, ni cap gest revolucionari, ni cap acció violenta. Només cues de gent per demanar un somni: el dret a sol·licitar una sobirania que cap llei no preveu. I alhora tot plegat constituirà un gran acte subversiu, a partir del qual les coses es poden precipitar d'una manera irreversible. Com més cues, més gran serà la força d'aquest canvi, i més lliures els ciutadans per liderar-lo.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Rovira
Marta Rovira
Sociòloga
Opinió · Política
El poder d'un vot
Opinió ·
Una revolució inesperada
Opinió · Política
Un procés que s'inventa a cada pas
Opinió ·
Com evitar l'efecte dels 'trolls'
Opinió ·
No tots eren militants. Crònica d'una jornada a peu d'urna
Opinió · Seguretat
Consulta autoexecutable
Opinió ·
Cal mirar lluny
Indica publicitat