Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 22 de de maig del 2015 | 15:04
Opinió · Seguretat
Miquel Sellarès
Periodista

Junta de Seguretat?

Si Catalunya estigués en una situació de normalitat democràtica seria lògic que es plantegés convocar la Junta de Seguretat de Catalunya, després d'anys i anys de no reunir-se.

Una Junta que hauria de ser presidida, en el màxim nivell, pel president de la Generalitat i el Ministre de l'Interior. Però, ¿quina és la realitat?

I és que la Junta de Seguretat no compleix ni ha complert mai la funció de coordinar els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat (CFSE), la Policia de la Generalitat i, conjuntament, la d'elaborar un projecte de seguretat per Catalunya.

Sols en l'etapa del delegat de l'Estat Joan Rangel es va aconseguir que hi hagués una certa concòrdia entre els cossos policials que actuen a Catalunya. I històricament durant la Transició i en els anys següents --en el nefast mandat del delegat del govern Ferran Cardenal-- la Junta de Seguretat va ser l'element que va fiscalitzar i controlar la Policia de la Generalitat, i en canvi la Generalitat mai no va poder saber quins efectius tenien els CFSE a Catalunya ni els seus operatius, així com tampoc el seu desplegament. Igual com passa a dia d'avui.

No ens enganyem, doncs: és lògic que es convoqui la Junta de Seguretat. Però aquesta no aconseguirà resultats positius. El màxim que aconseguirà serà suturar algunes ferides, perquè l'Estat té la mentalitat --i diuen, l'exigència legal-- de creure's que sols els CFSE són importants, i que la Policia de la Generalitat (els Mossos i les Policies Locals), són els seus auxiliars.
No tenim un pla seriós per adequar els 30.000 homes i dones per tal que siguin la veritable Policia Nacional de Catalunya"
A la Generalitat, que ha près la iniciativa lògica de convocar aquesta reunió, li pot sortir el tret per la culata. El ministe de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, farà el que s'espera d'ell: demanar totes les competències antiterroristes i contra el delicte internacional per als CFSE, i demanarà, també, la no interferència de la Policia de la Generalitat per aquests operatius. Alhora, el ministre exigirà que tota la informació que elaborin els Mossos passi per l'Estat, i aquest distribuirà els operatius i les forces que hagin d'actuar.

Com he dit moltes vegades, hem avanaçat molt construint la Policia de Catalunya: som quasi una policia integral. 17.300 Mossos d'Esquadra i 11.000 Policies Locals. Però no tenim consciència nacional de seguretat ni de defensa, i tampoc no tenim un pla seriós per adequar aquests 30.000 homes i dones per tal que siguin la veritable Policia Nacional de Catalunya en un futur a mig termini.

L'Estat ens segueix: té tots els talps ben colocats i ben "greixats", i aquests treballen dia a dia per a impedir que la nostra policia tingui lideratge i es converteixi, pels fets, en una policia auxiliar de la policia de l'Estat. El perill, doncs, és que Fernández Díaz posi sobre la taula, amb poca diplomàcia, la Llei de Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, que caldria que els nostres polítics es llegissin detingudament. Així entendrien que cal prendre's seriosament la seguretat d'aquest país. Cal deixar d'improvisar i crear un cos civil i polític capaç de desenvolupar una política nacional de seguretat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Sellarès
Miquel Sellarès
Periodista
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Forcadell: La línia vermella
Opinió · Política catalana
2017: Mobilització, disciplina i discreció
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
Opinió · Política catalana
PP, Ciutadans i el PSOE: "Todo por la Pátria"
Opinió · Política catalana
Un pas endavant: Ara tots ferms !
Opinió · Política catalana
Puigdemont-Junqueras gaudiu de tot el meu suport i la meva confiança!
Indica publicitat