Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 20 de de març del 2014 | 18:59
Crònica · Afers religiosos

Casaldàliga, bisbe català i universal

El claretià Pere Casaldàliga (Balsareny, 1928), bisbe emèrit de Sao Félix de Araguaia en l'estat de Mato Grosso al Brasil, és un català universal. La seva actuació enfront els cacics el converteixen en el bisbe dels pobres i en un referent universal de la teologia de l'alliberament.

Així es plasma en la mini sèrie televisiva Descalç sobre la terra vermella.

En aquests moments de canvis a l'Església catòlica i en els seus episcopats a Roma, Espanya i Catalunya, val la pena tenir en compte la figura de Casaldàliga.

Ell és un català que al anar a Sao Félix de Araguaia per transmetre l'Evangeli de Jesús s'encarna entre la gent del poble, els pobres, la seva cultura i la seva llengua. Les seves idees són aplicables a la realitat actual.

Casaldàliga parla de la utopia: "La utopia és possible si optem per la utopia, vencent l'esclavatge passat, forjant el present dur, forcant un matí nou". Parla de la immigració: "Tancar ports i fronteres als indesitjables sense treball i als morts de fam que fugen de l'agonia del sud tampoc produeix la pau. Ni tancar els ulls i les oïdes a les tragèdies dels sense terra del món, dels sense pa, sense aigua, sense casa i sense mitjans de vida".

El bisbe Casaldàliga, home bo i compromès, parla de Déu i la condició humana: "Creure en el Déu viu és practicar a Déu amb la vida i en la vida. Seguir a Jesús de Natzaret és prosseguir la seva causa. Viure l'espiritualitat evangèlica és complir l'Evangeli. I aquesta fe, aquesta vivència, aquest compliment existencial són simplement estimar com ell ens va estimar primer, estimar com ell ens va estimar fins a l'extrem".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat