Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 13 de d'octubre del 2014 | 19:15
Crònica · Informe SIC

Nou fracàs de l'unionisme el 12-O

Ha causat sorpresa entre la classe política, entre els periodistes i entre els serveis diplomàtics i d'intel·ligència el fracàs de la concentració unionista de la plaça Catalunya, tenint en compte el gran desplegament publicitari fet a la premsa, ràdio i televisió espanyoles. I en el cas de Catalunya, tenint en compte també el suport encobert del grup Godó i el seu vaixell insígnia --La Vanguardia-- amb nombrosos anuncis i articles, entrevistes a persones de la fantasmal associació Societat Civil Catalana, etc.

El Periódico ha mantingut, sobre aquesta concentració, una actitud discreta, potser colocant-se en l'òrbita intel·ligent del PSC d'Iceta.

A més de la publicitat, s'han ofert busos gratuïts per tal que els unionistes puguéssin anar a la plaça Catalunya des de qualsevol lloc del país i de l'Estat. La intenció era evitar un nou fracàs com el de Tarragona el passat Onze de Setembre. 

El SIC, després de contrastar informacions pròpies i d'altres fonts i mitjans, vol fer des d'aquí les següents apreciacions. 

1.- L'assistència d'un màxim de 16.000 persones (tal com ha comptabilitzat Contrastant) va consternar els organitzadors que, ràpidament, van evaluar el seu fracàs i van remodelar el desplegament dels manifestants a la plaça per dissimular la seva punxada "espaiant" la gent i colocant grans senyeres i banderes espanyoles enormes per cobrir els buits. El nerviosisme era evident entre els organitzadors. En les reunions prèvies amb C's, PP i altres associacions de caire unionista s'havien plantejat l'objectiu mínim de ser 100.000 persones. Els observadors dels aparells de l'Estat i les clavegueres, que vigilaven la seva inversió, van fer mans i mànigues per pressionar la Guàrdia Urbana perquè donés una xifra de participants que els salvés d'un ridícul. Els propis serveis de l'Estat, seriosos tècnicament parlant, sabien que al centre de la plaça no hi caben més de 10.000-12.000 persones. D'on va sortir l'ordre de triplicar l'assistència? Mana ara la senyora Llanos de Luna a la Guàrdia Urbana?
Els sectors més conscients del sobiranisme no s'han alegrat tots de manera unànime del fracàs unionista"
2.- Els serveis d'emergències i seguretat, amb més de 700 efectius, van garantir el dret a manifestar-se durant la jornada i no es va produir ni un sol incident digne de ressenyar-se, més enllà d'alguna increpació i mirada reprovatòria dels ciutadans que circulaven per la plaça.

3.- Molts ciutadans i mitjans de comunicació després d'assabentar-se de la pressió d'Hisenda sobre l'ANC, i veient la gran despesa unionista, es preguntaven com una associació de quatre i el cabo, Societat Civil Catalana, pot fer aquesta gran despesa, tot gratis. Sols faltava que es donés un val per dinar o un entrepà. Alguns periodistes i observadors que van ser a la concentració van dir que els recordava a la plaça d'Orient de Madrid. Potser caldria que Hisenda fés una inspecció a Societat Civil Catalana per tal que tots sabem d'on surten les misses. No seràn, com diu una fàbula que es comenta, que els 100 milions vénen d'un tal Peris? 

4.- Els sectors més conscients del sobiranisme no s'han alegrat tots de manera unànime sobre el fracàs unionista. Perquè la no alternativa del vot No allunya la solució i el pacte Catalunya-Espanya. 

Com a apunt final, dues consideracions més: aquest 12-O el món socialista català ha estat absent, i l'extrema dreta militant i franquista s'ha reduït a 227 activistes degudament controlats per 300 membres de la BRIMO.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat