Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 27 de de novembre del 2009 | 14:20
Crònica · Madrid

Madrid no entén l'editorial conjunt sobre l'Estatut

La publicació d'un editorial conjunt per part de 12 diaris catalans dijous passat, en defensa de l'Estatut, ha provocat una onada de reaccions espanyoles, tant polítiques com periodístiques. I especialment en el cas de les reaccions de mitjans, hi ha una explicació: incomprensió i desconeixement. En la línia del que va passar amb la consulta sobre la independència d'Arenys de Munt, els professionals dels diaris espanyols es queden bocabadats perquè desconeixen tot el moviment, el rerefons que hi ha en les reivindicacions catalanes.

En altres paraules, no són conscients de fins a quin punt el sobiranisme o l'independentisme estan normalitzats dins la societat catalana i plantegen demandes. La consulta d'Arenys va ser ridiculitzada per part dels mitjans més espanyolistes i conservadors de Madrid, amb qualificatius com el de bufonada. En el cas de l'editorial conjunt, s'ha passat de la ridiculització a l'ofensiva. Però si s'ha fet així no és perquè Pedro J. Ramírez i Federico Jiménez Losantos temin una reacció contundent de la societat civil catalana.

Aquests actors polítics i els seus mitjans estan instal·lats en la tesi que l'independentisme i, fins i tot, les senzilles demandes d'autogovern, provenen de cercles polítics aïllats, que defensen els seus interessos i no representen el gruix de la societat catalana. Només fa falta parlar amb treballadors d'aquests mitjans per comprovar aquests plantejaments. La pluja de retrets que ha caigut sobre la iniciativa per part de la Brunete mediàtica es pot explicar més pel rendiment comercial que extreuen als esperpentos nacionalistas que no pas per una consciència d'Estat i d'autèntica cohesió espanyola.

Aquests sectors han idealitzat el seu projecte d'Espanya, i estan desitjosos d'una reforma electoral que col·loqui UPyD com a tercera força política i relegui els catalans al grup mixt o poca cosa més. I estan tan encegats que no saben valorar el moviment social que s'ha generat a Catalunya en defensa de les seves aspiracions i drets.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat