Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 10 de de març del 2010 | 14:58
Crònica · País Valencià

Rector Morcillo

Continuïtat i canvi de cicle a la Universitat de València (UV). Sembla incompatible, però no ho és pas. La victòria d'Esteban Morcillo en les eleccions a rector de la institució fundada el 1499 (ara fa 511 anys, nogensmenys) significa un canvi de rumb dins la continuïtat que representa el fet que haja estat escollit un representant de l'antic consell rector com és Morcillo, nascut a Oliva (Safor) al 1951.

A la segona volta dels comicis interns, Morcillo va sumar el 57% dels vots ponderats, setze punts per davant de l'altra aspirant, María Antonia García Bernau, la candidata sorpresa que ha estat a punt de convertir-se en la primera dona a assolir el rectorat de l'antic Estudi General. Per què s'ha produït, però, un canvi d'època, a la UV? Doncs perquè, per primera vegada, el grup de professors nacionalistes organitzats al voltant de la plataforma coneguda com a Bloc (res a veure amb el Bloc Nacionalista Valencià, en tot cas) s'ha quedat fora del rectorat.

El motiu, com acostuma a passar en aquests casos, ha estat el fet que aquest sector de professors, i sobretot aquells que en podien ser votants fidels, van haver de dividir el vot entre dues candidatures: la de l'historiador Antoni Furió, representant de l'ala més nacionalista i clarament defensora d'un trencament que duguera la UV cap a un major respecte a la llengua, i la de l'economista Vicent Soler, històric del PSPV (de l'orginari PSPV, també). A la primera volta, Furió va quedar-se amb el 21% dels vots, i Soler, amb el 17%. En total, un 38% dels vots que, a més, no tenien cap indicació de cara a la segona votació, atès que les converses entre tots dos candidats i les dues candidatures finalistes no van arribar a bon port. Soler, de fet, va recomanar de no exercir el dret a vot, a la segona volta.

El procés electoral ha estat intens, molt intens. Feia vuit anys que no hi havia eleccions a rector (hi ha el pacte tàcit de deixar dos mandats, els màxims permesos, al rector de torn), i la manca d'acord entre les quatre candidatures per tal d'agrupar-se en un parell ha menat a la situació final, en què el continuïsme de Morcillo, catedràtic de farmacologia, s'entèn fins i tot com una mena de gir a la dreta i d'acostament a les posicions del govern valencià, que ha patit moltes topades amb la institució educativa. Fet i fet, van sorgir pamflets que relacionaven de manera directa els conservadors valencians i la llista encapçalada per Morcillo, rumors que els uns i els altres van encarregar-se de desmentir.

Amb tot, de ben segur que a Palau van respirar profundament en conèixer, ahir dimarts, el resultat de l'escrutini. El rector eixint, Francisco Tomàs, cedeix el testimoni després de vuit anys de gestió menys incòmoda pel PP, però. Res a veure amb els estirabots que van caracteritzar la relació del seu predecessor, Pedro Ruiz, amb Eduardo Zaplana. I encara menys, amb les suspicàcies i els retrets mutus que es dedicaren, també durant vuit anys, l'ex-rector Ramon Lapiedra i l'ex-president Joan Lerma. Lapiedra encara és recordat per la defensa aferrissada que va fer de la llengua i cultura pròpies, sobretot en uns temps difícils com eren els de les acaballes de la transició democràtica. Curiosament, Lapiedra va ser substitutït per Ruiz, menys enèrgic, i aquest per Tomàs, que va continuar amb la descompressió. Ara, Morcillo, tot i ser catalanoparlant i haver garantit que la institució no farà viratge ideològic, és entès com un pas més dins d'aquest atemperament de la UV, i d'ací que el Bloc plantejara alternativa amb Furió, i que Soler també volguera "valencianitzar molt més" la Universitat.

Pel que fa al recompte de vots, sobta que Morcillo s'haja imposat entre els docents i que García Benau (de qui deien que tenia el suport del PSOE federal, però no del PSPV-PSOE, federació que simpatitzava molt més amb Vicent Soler) haja rebut més vots dels estudiants. Com que es tracta d'un procés ponderat, l'avantatge final ha estat molt més cridaner que no el del vot real: 4.538 vots contra 4.419, un centenar i escaig de paperetes de diferència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat