Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 25 de d'abril del 2013 | 18:28
Crònica · País Valencià

25A: grans emergències, grans oportunitats

El País Valencià celebra aquest 25 d'abril la seva Diada en un escenari tan complex com esperançador. Les escletxes de l'actual sistema polític, de partits i de finançament són avui dia més clarificadores que mai al País Valencià. Amb un Principat que reclama la independència, una economia insostenible i amb la fi del cicle hegemònic del PP, la societat valenciana a fet el pas de creure molt més en ella mateixa i en les possibilitats que s'obren de cara al futur.

FOTO: ACN.

M. Folch · La derrota de la batalla d'Almansa és el motiu pel qual el 25 d'abril és una data assenyalada al País Valencià. Sindicats, plataformes socials i entitats responen cada any a aquesta data amb actes i manifestacions de tot tipus que busquen mantenir viva la història, una història que ens recorda com les tropes catalanes i els seus aliats van perdre al territori i com aquesta pèrdua va suposar un tomb important en la Guerra de Successió i va portar amb ella el conegut Decret de Nova Planta que prohibí la llengua pròpia i imposà el castellà.

Més enllà dels memorials, els darrers anys del País Valencià han estat més convulsos que mai, i no tan sols en una simple i primera lectura negativa. La polarització i accentuació de la política blavera a la zona unida al gran creixement de la corrupció política, a l'auge d'una generació de joves totalment immersos en la cultura valenciana pròpia (abanderats per Obrint Pas), a les prohibicions de les emissions de la CCMA, a les cessions del suport de l'administració al català, etc, han fet despertar més que mai la societat valenciana.

És per això que enmig d'una gran crisi i amb el vaixell a punt del naufragi les entitats organitzadores de la manifestació de la Diada han parlat clar al Govern de la Generalitat: "La nostra reivindicació pot ser o bé el punt d'inflexió de la societat o bé el principi d'un canvi de model polític que s'esgota". Així ho ha assegurat el coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, qui lluny d'estancar-se en el carreró sense sortida de l'immobilisme espanyol aixeca la bandera de l'oportunitat.

Enguany la manifestació i els actes de protesta se celebraran el 27 d'abril. Nous horitzons, doncs, i un cert positivisme en aquesta Diada del 25 d'abril al País Valencià. Quelcom canvia al territori i des de fa ja uns anys, i potser el batec d'aquet cor que mou el sud dels Països Catalans respon a un mateix ritme que el batec que ha empès el Principat cap a una consulta sobre la independència. Que no s'apague la llum.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat